MED hue under armen

Merkantildata, Fast og Opticom er alle i søkelyset torsdag, samtidig som en storselger er kommet på banen i Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IT-aksjene tar forsiktig av i tidlig handel på Oslo Børs, med Merkantildata og børsnykomlingen Fast Search & Transfer blant unntakene. De kortsiktige traderne synes imidlertid ikke å bekymre seg for at Fast, som eies med 34 prosent av Opticom, stuper og sender Opticom-kursen i været.

Statoil fortsetter å dominere omsetningen totalt. Det ser imidlertid ut til at interessen for aksjen er stor. Hovedtilretteleggeren Morgan Stanley er i dag nesten alene på selgersiden med over 98 prosent av nettosalgene. Investeringsbanken har oppdraget med å drive kursstabiliserende tiltak. I dag kan det nesten se det ut til at jobben går ut på å holde kursen nede. Eller så har banken litt for mange aksjer på bok etter alle støtekjøpene.

UBS Warburg er fortsatt største kjøper, men et knippe norske meglerhus har karret til seg visse andeler av handelen.

Samlet er det omsatt Statoil-aksjer for 345 millioner kroner. Kursen faller 1,4 prosent til 70 kroner. Det er på linje med konkurrentene TotalFinaElf og Shell er ned rundt 1,5 prosent ute i Europa på fallende oljepris

Merkantildata varslet i dag at resultatene i 2001 blir dårligere enn tidligere signalisert. Det er historien om snøen som falt ifjor. Mer interessant er det at Oslo Børs' tidligere IT-flaggskip nå vil splitte selskapet i to børsnoterte enheter, slik Finanskanalen til orde for i mai. Kursen faller 6,5 prosent til 15,80 kroner. Omsetningen er på 77 millioner kroner.

Opticom-avleggeren Fast Search & Transfer har sin første dag på børs i dag. Det Finanskanalen.no i en analyse konkluderer med: Børsens mest overprisede aksje , er blitt noe mindre overpriset.

Aksjen endte på 12 kroner i gråmarkedet i går. Kursen er 10,50 kroner på Oslo Børs nå, tilsvarende et fall på 12,5 prosent. I tillegg til en åpenbar stiv prising presses kursen av et resultatvarsel fra konkurrenten Verity. Handelen i Fast preges av småtradere som må tro på en ny vår for internett-aksjer.

Samtidig som verdiene i Fast barberes stiger Opticom 2 prosent til 513 kroner. Igjen er det ingen nyheter rundt selskapet, og de fleste finansielle lærebøker vil vel fortelle at når verdien på en eiendel går ned bør også aksjekursen på det selskapet som står som eier gå ned.

Sannsynligvis skyldes oppgangen trading med henblikk på opsjoner som forfaller i disse dager.

PGS sliter tungt etter gårsdagens uklarheter rundt salget av multiklient seismikk. I dag er det imidlertid et resultatvarsel fra konkurrenten CGG som tynger. Aksjen er ned 3,6 prosent til 95 kroner, omsatt for 62 millioner kroner. Aker Maritime er største aksjonær i CGG og kursen faller i dag 7,3 prosent til 70 kroner.

Tomra faller 2,3 prosent til 149,50 kroner, omsatt for 92 millioner kroner. Det knytter seg fortsatt stor usikkerhet rundt innføringen av ny pantelov i Tyskland. Blir det en ny lov, blir den gamle gjeldende eller kommer det et helt nytt alternativ som fjerner pantealternativet fullstendig? Forvirrinegn er stor.

  • Samlet er totalindeksen ned 0,6 prosent, mens hovedindeksen faller 0,7 prosent. Omsetningen på hovedlisten er på nærmere 1,5 milliarder kroner.