Med humor som medisin

Navn: Stein Tyrdal Alder: 43 Yrke: Lege, President i Nordisk Selskap for medisinsk humor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. oktober skal han disputere for den medisinske doktorgraden som han har gjort på albueskader hos håndballmålvakter.

I sin selvvalgte disputas har han valgt «Medisinsk humor: Teoretisk grunnlag og praktisk bruk». Men kom ikke her og si at dette er nytt, for allerede Dusteforbundets bedriftslege, dr. Sigmund Freud, utga boka «Vitsen og dens betydning for det ubevisste sjeleliv».

Før Stein Tyrdal disputerer, skal han neste helg presidere på den første nordiske kongress i medisinsk humor for leger og andre med spesielle kvalifikasjoner i Aukrust-senteret i Alvdal. Tittelen for kongressen er «Lykkepille eller lattersalve», og avslutningsshowet heter «Egg og bekken. Intravenøs moro med kalde omslag». Til daglig er han avdelingsoverlege ved Dagkirurgisk enhet på Ullevål sykehus og har skalpellen som arbeidsredskap fra tidlig morgen til langt på ettermiddagen.- Festlig, kommenterer vi hans hverdag, men han innvender at de gode historiene aldri kommer før på slutten av operasjonen, når man holder på å sy pasienten igjen etter inngrepet. - For da er pasienten fortsatt i koma, insisterer vi. Han innvender igjen at det ofte bare er snakk om lokalbedøvelse og at pasienen mange ganger er den som leder an med de gode historier.

Hvis leger før i verden forsøkte å være morsomme, var det oftest med sarkasmen, den bitende ironi som aldri rammet ham selv, men oftest pasienten eller hans miljø. Tyrdal mener etter inngående studier at det bare fins to typer humor: 1) Den aggressive, hvor man ler av noen, slik man så det f.eks. i «Mandagsklubben» eller 2) Den godlynte, hvor man ler med noen, slik som her i Dagboka.

Tyrdal er oppfinner. Han fant opp ventilhetta som markerer hvilket dekk som er hvor, og tjente en kvart million kroner første året fordi han og oppfinnelsen ble omtalt i Forbrukermagasinet. Fortsatt er oppfinnelsen like eventyrlig god, men omsetningen daler fordi patentinnehaveren verken har tid eller penger til markedsføring. Men han vet at markedspotensialet er enormt, for bare her i landet kjøper vi 4,2 millioner personbildekk i året.

Tyrdal har fire norgesmesterskap i håndball. Han er humorredaktør i Tidsskrift for Den norske lægeforening etter at han søkte en stilling som ikke var utlyst og fikk den. Han drømmer ikke om å overta jobben til Fredrik Skavland eller Tande-P, men om den dagen vi får en så vellykket integrasjonspolitikk her i landet at alle kan le av det samme, enten man er pakistaner eller totning.