Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med Israel for fred: - Legene jublet for Hamas-raketter Mads Gilbert: - «Med Israel for krig» er enøyd og fanatisk

Norske Israel-venner synes det er forståelig at landet utestenger den norske legen fra Gaza på livstid.

STØTTER ISRAEL-AVGJØRELSE: Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (Miff) synes det er forståelig at Israel nekter den norske legen Mads Gilbert innreise i Gaza.
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
STØTTER ISRAEL-AVGJØRELSE: Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (Miff) synes det er forståelig at Israel nekter den norske legen Mads Gilbert innreise i Gaza. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet at Mads Gilbert reagerer kraftig på at Israel vil utestenge ham fra Gaza på livstid.

- Israel vil med dette hindre at fortellingen om den nådeløse bombingen kommer ut. De skyter budbringeren i steden for å ta tak i virkeligheten. Dette er en skjerping av den kollektive avstraffelsen av vanlige folk i Gaza, uttalte Mads Gilbert.

Gilbert har i over 30 år reist inn og ut av Gaza for å hjelpe den palestinske befolkningen.

I sommer var overlegen ved Universitetssykehuset Nord-Norge tilbake ved Shifa-sykehuset der han behandlet noen av de 11000 skadde i den 50 dager lange krigen. Rundt 2200 palestinere ble drept.

- Godt forståelig Organisasjonen Med Israel for fred (Miff) synes det er «veldig godt forståelig» at Israel har tatt avgjørelsen om å utestenge den norske legen.

- Mads Gilbert er en mann som har jobbet ved Shifa-sykehuset i Gaza hvor Hamas og ledere i Hamas, ifølge journalister, har mange aktiviteter, sier Miff-leder Conrad Myrland til Dagbladet.

Myrland viser til en uttalelse om legene ved det palestinske sykehuset som Gilberts kollega Erik Fosse skal ha kommet med.

- Fosse har sagt at legene ved Shifa-sykehuset jublet da Hamas fyrte av raketter mot Tel Aviv, sier Miff-lederen.

«Sikkerhetsgrunner» Ifølge en epost fra den norske ambassaden i Tel Aviv, som har tatt saken opp med israelske myndigheter, er sikkerhetsgrunner begrunnelsen for at Mads Gilbert heretter vil bli nektet inn- og utreise fra Gaza.

- Israel kan ikke dokumentere noe sikkerhetsbrudd fra min side, sier Gilbert som påpeker at han aldri har deltatt i demonstrasjoner i Gaza og alltid hatt nødvendige dokumenter i orden.

- Dette blir Gilberts ord mot israelske myndigheters ord. Jeg har ikke grunnlag for å kommentere dette, sier Conrad Myrland.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Den israelske ambassaden i Oslo.

- «Med Israel for krig», som jeg pleier å kalle dem, er åpenbart for begrensning av ytringsfriheten. De har ikke kunnet dokumentere noen av påstandene de kom med i sin annonsekampanje mot meg i sommer. Miff har ikke særlig troverdighet, men er en enøyd og fanatisk støttespiller for Israel, sier Mads Gilbert.

- Lov til å yte motstand Den norske legen avviser at Hamas opererer fra Shifa-sykehuset.

- Jeg hører hva de sier. Det er den gamle melodien fra Med Israel for fred. Det finnes ingen dokumentasjon for at Shifa-sykehuset er kommandosenter for politiske partier i Palestina. Samtidig registrerer jeg at Miff ikke har noen kritiske bemerkninger til sommerens bombeangrep med over 2100 drepte og 11000 skadde, mange av dem kvinner og barn, sier Gilbert.

Akuttmedisineren sier han har opplevd at palestinere i Gaza er glad for at det blir ytt motstand mot en okkupant.

- Palestinerne har lov til å yte motstand, ifølge Folkeretten, sier Gilbert.

Han kan ikke svare på Myrlands påstand om at Fosse skal ha sagt at legene ved Shifa-sykehuset jublet da det ble avfyrt raketter mot Tel Aviv.

- Det får du nesten spørre Erik Fosse om, sier Mads Gilbert.

- Snur dette helt rundt Erik Fosse sier Med Israel for fred unnlater å fokusere på hva han faktisk sa i sin tale under en støttemarkering i Tønsberg 20. august.

- De snur jo dette helt rundt. Jeg snakket om min bekymring for at blokkaden og krigen førte til en økt radikaliseringen av befolkningen i Gaza. Jeg oppfatter på ingen måte Shifa-sykehuset som supportere av Hamas. Derfor ble jeg også overrasket over reaksjonen jeg så da det ble vist rakettangrep på tv. Jeg så tegn på en unison støtte til rakettene i befolkningen, en menneskelig reaksjon. Men jeg snakket om hvor tragisk jeg synes dette er, sier legen og professoren.

Fosse viser også til meningsmålinger som nå viser at den blodige krigen i Gaza har ført til denne økte radikaliseringen som han observerte i sommer.

- Nei, dette er tatt helt ut av sin sammenheng. Og når det gjelder Mads Gilbert, har han aldri gitt uttrykk for å støtte et parti framfor et annet i Palestina, sier Erik Fosse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling