Med Israel for fred: - Mads Gilbert lyver om Israel Gilbert: - Utrolig tynt skvip

Israel-venner advarer mot Gaza-legen i avisannonser.

BESKYLDES: Israel-venner beskylder den norske Gaza-legen Mads Gilbert for å komme med grove, feilaktige beskyldninger mot Israel. Gilbert tar kraftig til motmæle. Foto: Tomm W. Christiansen/annonse-faksimile
BESKYLDES: Israel-venner beskylder den norske Gaza-legen Mads Gilbert for å komme med grove, feilaktige beskyldninger mot Israel. Gilbert tar kraftig til motmæle. Foto: Tomm W. Christiansen/annonse-faksimile Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske akuttmedisineren Mads Gilbert har travle dager og netter på Shifa-sykehuset i Gaza. Nærmest daglig rapporterer den engasjerte legen om krigens brutaliteter i intervjuer med norske medier.

Ikke alle mener Gilbert er nøytral nok i sin framstilling av konflikten. Torsdag gikk Israels ambassade hardt ut mot norske mediers bruk av Mads Gilbert.

I dag har organisasjonen Med Israel for fred (Miff) rykket inn en annonse i Dagbladet, Aftenposten og Dagsavisen hvor de beskylder Gilbert for å gi et uriktig bilde av konflikten.

- Grove beskyldninger «Mads Gilbert har kommet med flere grove beskyldninger mot Israel som er dokumenterbart feil», heter det i den helsides annonsen hvor det også går fram at Miff er misfornøyd med «den ensidige mediedekningen av konflikten».

Se hele annonsen fra Med Israel for fred her.

- Hvilke feilaktige beskyldninger har Mads Gilbert kommet med mot Israel?

- I 2009 sendte han sms til norske medier om at grønnsaksmarkedet i Gaza ble bombet. Vi har gått gjennom Goldstone-rapporten og rapporter fra Amnesty og Btselem. Det står ingen ting om bombing av grønnsaksmarkedet, sier styreleder Morten Fjell Rasmussen i Miff.

Organisasjonen har også festet seg ved at Gilbert nylig har uttalt at hver tredje drepte i den pågående konflikten i Gaza er barn.

- Vi har sjekket dette opp mot Al Jazeera. De melder at hver sjette drepte er under 18 år. Hver åttende er under 15 år, sier Fjell Rasmussen.

- Krigspropaganda Styrelederen mener norske medier bør være forsiktige med å ta det Gilbert sier for blanke fakta.

- Vi har respekt for den jobben Gilbert gjør på sykehuset, men i den grad han har øyne i Gaza, så er det nettopp på sykehuset. Han bruker statistikk på en måte som er svært feil, sier Morten Fjell Rasmussen.

Mads Gilbert nærmest hånler av kritikken fra Israel-vennene.

- Dette er en pinlig forestilling i krigspropaganda som nesten blir morsomt. Dette er neste steg i kampanjen som startet med brevet fra den israelske ambassaden hvor de advarer media mot meg. Med Israel for fred burde bruke bedre rådgivere enn ambassaden. Det er så utrolig tynt det skvipet de kommer med, sier Mads Gilbert til Dagbladet.

Den norske Gaza-legen avfeier kritikken.

- Goldstone-rapporten har ikke omtalt hvert eneste bombeangrep i konflikten i 2009. Flere grønnsaksmarkeder ble bombet. Jeg har selv snakket med folk som var der, sier Gilbert.

FN-tall Akuttmedisineren understreker at hans uttalelser om antall døde barn ikke er noe han har tatt fra løse lufta.

- De ferskeste tallene viser at 315 mennesker er drept. Rundt 80 av disse er barn. Det skulle tilsi at mellom hver tredje og hver fjerde drepte er barn. Jeg baserer meg systematisk på tall fra FN og daglige rapporter fra det palestinske helseministeriet. Men hva er egentlig poenget her? Prosenten eller det faktum at barn blir drept i stor skala, spør Gilbert som ikke er overrasket over annonsekampansjen fra Miff.

- Dette er en del av Israels globale desinformasjonskampanje. Alle som tar til orde mot Israel, blir utsatt for slike svertekampanjer, sier Mads Gilbert.

GILBERT-KRITIKK: Med Israel for fred synes ikke Mads Gilbert gir et riktig bilde av konflikten i Gaza.
GILBERT-KRITIKK: Med Israel for fred synes ikke Mads Gilbert gir et riktig bilde av konflikten i Gaza. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer