Med Jens i potten

Thorbjørn Jagland innser at han ikke unngår lederdebatt. Derfor tar han med seg Jens og blir med i spillet. Men han kan ha spilt for høyt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

THORBJØRN JAGLAND har trodd han kunne unngå en lederdebatt før landsmøtet om et knapt år.

Det var derfor han allerede valgnatta tok kraftig selvkritikk for en elendig valgkamp. Men den siste tida har han innsett at dette ikke var nok, og at debatten om partiets ledelse går for fullt ute i organisasjonen.

Derfor fikk han med seg Jens Stoltenberg i et intervju i Aftenposten i går og ga beskjed om at det er greit med lederdebatt, og at landsmøtet avgjør hvilken ledelse partiet skal ha.

DETTE ER IKKE et uttrykk for at Thorbjørn Jagland plutselig har mistet lysten på å fortsette som partileder. Hans «plan A» er å fortsette som partiets leder også etter landsmøtet.

Derimot frykter Jagland at han vil bli svekket dersom han blir oppfattet som den som vil legge lokk på og ikke tåler lederdebatten. Jagland er fortsatt overbevist om at han har kontrollen i partiet, og at om det skulle komme til en åpen konfrontasjon mot Jens, er det han som vinner.

SIDEN VALGET har det irritert mange i Arbeiderpartiet at Jens Stoltenberg ikke har vist ekte ydmykhet når det var han som ledet regjeringen som ingen tok bølgen for før den marsjerte ut av regjeringskontorene. Med selvtilfredshet har Jens gang på gang gjentatt at regjeringen gjorde svært mye riktig og vil bli husket for at den gjennomførte mange store reformer.

Derfor er et av Thorbjørn Jaglands ærend ved å spille opp til en lederdebatt i et fellesintervju med sin rival, å tvinge Jens til å ta medansvar for valgnederlaget og sementere det todelte lederskapet. Dermed forsøker han å oppnå at både han selv og Jens er i potten dersom spillet om lederskapet tar av for alvor.

JAGLAND GODTAR lederdebatt - men han ønsker nok ikke en debatt om det delte lederskapet nå. Ved at Thorbjørn Jagland får med seg Jens Stoltenberg, håper han at partiet skal diskutere hele ledelsens innsats og ledelsens ansvar for valgnederlaget. Ikke Jaglands eller Stoltenbergs ansvar.

Dessverre for Jagland kan han ha feilberegnet eller i hvert fall blitt misfor stått, og i stedet gitt startskuddet til en debatt om det delte lederskapet.

Fylkeslederne som uttaler seg i Dagbladet i dag, er nesten alle opptatt av det delte lederskapet. Og tidligere statsråd Karita Bekkemellem Orheim sier det rett ut: Jens og Thorbjørns utspill om lederdebatt skaper rom for så mange tolkninger at de umiddelbart bør gå ut og presisere hva de mener.

DET FINNES i dag ingen tredje kandidat som kan utfordre Jens og Thorbjørn. Trond Giske, som nevnes som en framtidig partileder, er uaktuell ennå en stund - han må skifte EU-standpunkt før han kan bli noe enda større. Når Thorbjørn Jagland holder fast på at det er uaktuelt å gjeninntre som partiets statsministerkandidat, er det bare Jens som står igjen på podiet dersom partiet konkluderer med at jobben som statsministerkandidat og partileder skal samles på én hånd.

DET DELTE LEDERSKAPET har det siste året fungert som en slags terrorbalanse. De to har ikke hatt styrke til å bekjempe den andre, men de har nok kraft til å ø delegge hverandre i en konfrontasjon. Thorbjørn Jagland har fortsatt sterk støtte i partiet, mens Jens har gjort oppsiktsvekkende lite for å bygge seg opp i partiorganisasjonen. Det er fortsatt Jagland som tar de fleste politiske initiativene, mens Jens gleder seg over sykehusreformen hans regjering fikk gjennom i fjor. Men partiet kommer ikke til å akseptere at det er terrorbalansen som råder enda et år.

JAGLAND OG STOLTENBERG må vise ekte vilje til å støtte hverandre og vise at de er i stand til å samarbeide nært og godt. Og de må snakke om sitt samarbeid på en troverdig måte. Det er det riktignok mange som med god grunn tviler på at de er i stand til. Men klarer de det ikke, kommer Jagland trolig til å overlate hele partiet til Jens Stoltenberg under landsmøtet neste år. Frivillig, av hensyn til partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer