ET GLIMT INN I MAT-TEMPELET:  Noma på Amager i København er kåret til verdens beste restaurant. FOTO:CHRISTAN CHARISIUS, REUTERS/SCANPIX.
ET GLIMT INN I MAT-TEMPELET: Noma på Amager i København er kåret til verdens beste restaurant. FOTO:CHRISTAN CHARISIUS, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Med jomfruhummer og moskus på snaddertoppen

Dansk restaurant kåret til verdens beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

København-restauranten Noma er kåret til verdens beste, takket være sin kompromissløse satsing på unike nordiske råvarer.

Det er mineralvannprodusenten San Pellegriono og britiske Restaurant Magazine som årlig setter opp den prestisjetunge listen over verdens 50 beste restauranter.

Navnet Noma har sitt utspring i begrepet «nordisk mat» og restauranten, som ligger i en renovert lagerbygning i København-bydelen Christianshavn på Amager, har lenge lokket til seg matkjennere fra hele verden.

Under fjorårets kåring kom Noma på tredjeplass, bare slått av den spanske restauranten El Bulli og engelske The Fat Duck.

I år har Nomas sjefkokk Rene Redzepi imponert dommerne enda mer og klatret helt til topps med råvarer som jomfruhummer og moskusokse, umodne hyllebær og trøfler fra Gotland.

- Det er fullstendig vanvittig å bli nummer én. Det er surrealistisk, jubler den danske kokken Claus Mayer, en av Nomas eiere.

- Det er et langt og strevsomt slit som nå belønnes, legger han til.

 SJEFEN:  Rene Redzepi er sjefen på verdens beste restaurant. Han har gått i lære på kjøkkenet til restauranten som tidligere er kåret til verdens beste, Eli Buli nær Barcelona. FOTO: CHRISTIAN CHARISIUS, REUTERS/SCANPIX.
SJEFEN: Rene Redzepi er sjefen på verdens beste restaurant. Han har gått i lære på kjøkkenet til restauranten som tidligere er kåret til verdens beste, Eli Buli nær Barcelona. FOTO: CHRISTIAN CHARISIUS, REUTERS/SCANPIX. Vis mer


Ingen norskeIngen norsk restaurant har fått plass på San Pellegrinos liste, der tre av de fem øverste plassene er erobret av spanske restauranter.


Finland er derimot representert med den finske kokken Hans Välimäkis restaurant Chez Dominique i Helsingfors, som er å finne på 23. plass.

Sverige har to av verdens 50 beste restauranter. Den svenske kokken Mathias Dahlgrens restaurant på Grand Hotel i Stockholm er å finne på 25. plass, mens Oaxen Skärgårdskrog på øya Oaxen i Stockholms skjærgård havner på 42. plass.

(NTB-Ritzau).


 PÅ KJØKKENET:  Sjefen Rene Redzepi og en av kokkene på Noma. FOTO: CHRISTIAN CHARISIUS.
PÅ KJØKKENET: Sjefen Rene Redzepi og en av kokkene på Noma. FOTO: CHRISTIAN CHARISIUS. Vis mer