Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med kurs for Island

Navn: Ragnar Thorseth Alder: 52 år Yrke: Eventyrer og forretningsmann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egentlig pensjonerte han seg som eventyrer for flere år siden. Men for sjøfarer og sunnmøring Ragnar Thorseth blir landlivet litt for stille og udramatisk. Så nå har han begitt seg havet i vold igjen - for en kort periode denne gangen. Og på ei rute han kjenner godt fra før.

I dag kaster han loss fra Håholmen i Averøy på nordmørskysten i et nybygd vikingskip - en kopi av hans gamle, trofaste «Saga Siglar». Og med seg om bord i «Kvitserk», som båten heter, har han ei altertavle som skal på plass i stavkirken som er den norske stats 1000-årsgave til islendingene. Stavkirken er reist på Vestmannaeyjar, og blir offisielt overrakt av kirkestatsråd Trond Giske neste lørdag med det norske kongeparet som gjester.

At det måtte bli Thorseth som fikk oppdraget med å frakte altertavla over havet, ga seg antakelig selv. Alle hans tidligere ferder med vikingskip, enten de nå het «Saga Siglar», «Oseberg», eller «Gaia», har jo vist at dette er noe mannen behersker. I tillegg har han jo alltid sett ut som selve prototypen på en værbitt, norsk viking. Sånt hjelper. Særlig når man ankommer USA etter strabasiøse uker over Atlanteren. Og blir mottatt som en av de store oppdagerne.

For åtte år siden hadde Ragnar Thorseth en av sine mindre hyggelige dager. Da forliste både «Saga Siglar» og «Oseberg» i et kraftig uvær utenfor spanskekysten. Men heldigvis ble alle elleve ombordværende reddet.

Da hadde Thorseth selv allerede for lengst etablert seg som forretningsmann på landjorda. Og opprettet selskapet Håholmen Havstuer AS, der han og kona Kari er majoritetseiere, mens skipsreder Peter C. G. Sundt står for en tredjedel av aksjekapitalen. Stedet drives som et kurs- og konferansesenter med muligheter for maritime opplevelser i tillegg. Og med Atlanterhavsveien som nær nabo, er tilgjengeligheten heller ikke noe problem for det drøyt 100 senger store konferansesenteret, som har blitt en økonomisk suksess for Ragnar Thorseth.

Som 21-åring rodde han i åpen båt fra Florø til Lerwick på Skottland. Seks år seinere krysset han Atlanteren i en 31 fots sjark. Den berømte jordom-seilingen med «Saga Siglar» gjorde han unna i 1984. Så mannen har levd et hektisk og begivenhetsrikt liv. Han påstår da også selv at han trives like godt i en iglo på Nordpolen som i et cocktailselskap i New York - der han for øvrig fikk håndhilse på president George Bush etter jordomseilingen med «Saga Siglar».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media