- Med latekshansker og pistoler rundt bordet

FROGNER (Dagbladet.no): Kristin Kirkemo Haukeland, Per og Veronica Orderud satt rundt et bord med latekshansker og to pistoler under juleselskapet, forteller Lars Grønnerød i vitnestolen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Grønnerød har tidligere sagt at han vil komme med nye opplysninger i trippeldrapssaken. Den drapstiltalte har ikke latt seg avhøre siden midten av august 1999.

Dermed venter alle på å få høre om det kommer noe nytt som kan løse drapssaken. Nå spør aktor Olav H. Thue hva som skjedde under juleselskapet lille julaften 1998.

Våpenopplæring

Ifølge Grønnerød gikk de andre gjestene fra juleselskapet rundt 01.00. Utover kvelden kom Kirkemo Haukeland inn med to våpen.

- Jeg tilbyr meg å vise hvorfor skuddet har gått av. Jeg viste hvordan de kunne sjekke om det var tomt og sånn, sier Grønnerød til aktor Thue.

- Drev du våpenopplæring?

- Ja.

Hvor foregikk det?

- I rommet hvor det ble skutt i bordet. Der satt alle rundt bordet, forklarer han.

Grønnerød sier at han var ute av kårboligen for å ordne med noe i rundt 15-20 minutter, før Veronica ropte på ham.

- Hun lurte på når jeg kom. De andre satt med hansker på og våpnene lå på bordet, sier Grønnerød.

Han forklarer videre at det var tynne lateks-hansker de tre hadde på hendene. Sjøl hadde han på seg vanlige svarte skinnhansker fordi det var kaldt ute. Etterhvert skal også han ha tatt på seg lateks-hansker.

- Jeg ville ikke sette fingeravtrykk på våpnene. Jeg setter ikke fingeravtrykk på våpen som jeg ikke vet hvor kommer fra, forklarer Grønnerød.

Deretter viste han de tre mer om hvordan våpenene fungerte.

- Hadde de peiling, spør aktor?

- Det så ikke ut som at de hadde gjort det før. Kristin kunne, men ikke Veronica og Per, forteller Grønnerød.

- Planla ikke

Han mener at våpentreningen foregikk fra tre kvarter til en time.

- Planla dere noe?

- Nei, jeg har aldri hørt om noe planlegging, sier Grønnerød. Han oppfattet at Per og Veronica Orderud ville lære seg om våpnene på grunn av selvforsvar.

Ståltråd-bevis funnet

Ståltråden fra dynamittattentatet mot Anne Orderud Paust var likevel ikke rotet bort av politiet. Den lå i feil pose, og er nå til analyse, melder VG i dag.

I nesten ett år trodde drapsetterforskerne på Romerike at Oslo-politiet hadde klart å rote bort ståltråden. Den ble brukt til å feste dynamittladningen under Anne Orderud Pausts bil sommeren 1998, og kan vise seg å bli svært viktig i trippeldrapssaken.

Målet med analysene er å forsøke å knytte ståltråden til noen av de fire tiltalte. Hos samtlige har politiet beslaglagt større mengder ståltråd som skal sammenlignes med ståltrådbiten som ble brukt til å feste dynamittladningen under drapsofferet Anne Orderuds bit.

INNRØMMER: Lars Grønnerød bekrefter Kristin Kirkemo Haukelands versjon om våpenopplæring.