Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina rangerer borgerne etter «troverdighet»

Med lav poengsum straffes du med lavere netthastighet, eller nektes å bestille flybillett

- En futuristisk visjon om Big Brother ute av kontroll.

KAN STRAFFE SEG: Driver du med uønsket nettaktivitet, som for mye gaming, nettshopping ute av kontroll eller sprer falske nyheter, kan rankingen din på troverdighetsindeksen rase. Arkivfoto: Reuters / NTB Scanpix
KAN STRAFFE SEG: Driver du med uønsket nettaktivitet, som for mye gaming, nettshopping ute av kontroll eller sprer falske nyheter, kan rankingen din på troverdighetsindeksen rase. Arkivfoto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folkerepublikken Kina er i ferd med å innføre et system de håper skal få enkeltpersoner og bedrifter til å oppføre seg ordentlig: «systemet for sosial troverdighet», der man kan vinne eller tape poeng i en stor rangering.

Systemet er et verktøy for masseovervåking av landets 1,4 milliarder innbyggere, og bruker stordatateknologi for å tildele eller trekke poeng fra en enkeltperson eller virksomhet. I praksis gjenspeiler en høy poengsum et godt renommé hos myndighetene, mens en lav poengsum er uttrykk for lav tillit.

Vanskeligere liv

Jo høyere poengsum du har, desto lettere blir livet ditt, ved at du f.eks. slipper å betale depositum når du booker hotellrom, raskt får innvilget søknad om utreisevisum, eller blir fremmet på datingtjenester. Og vice versa: en lav poengsum bringer med seg et omfattende sett ulemper, som vanskeligheter med å få jobb, utestengelse fra å kjøpe flybilletter eller tregere internettlinje.

MØNSTERBORGERE: Kystbyen Rongcheng er blant byene som prøver ut systemet for sosial troverdighet. I sentrum av byen er det satt opp plakater med «mønsterborgere» - personer som har høy poengsum. Foto: Andreas Landwehr / DPA / NTB Scanpix
MØNSTERBORGERE: Kystbyen Rongcheng er blant byene som prøver ut systemet for sosial troverdighet. I sentrum av byen er det satt opp plakater med «mønsterborgere» - personer som har høy poengsum. Foto: Andreas Landwehr / DPA / NTB Scanpix Vis mer

Eksempler på overtredelser som får poengsummen til å rase: rågjengeri, ulovlig røyking, å drive med for mye online-gaming eller bruke for mye penger på netthandel. I tillegg kommer å reise på toget med utløpt billett, nekte militæret, være dårlig betaler, eller å poste falske nyheter på på sosiale medier.

Systemet ble først presentert i 2014, og skal være i full drift i 2020. I forrige måned kunngjorde imidlertid myndighetene at restriksjoner for borgere og virksomheter med lav poengsum vil bli iverksatt 1. mai i år, ifølge Reuters.

Mye tyder på at deler av systemet allerede har vært i drift i årevis. Ifølge Human Rights Watch (HRW) har Kinas høyesterett siden 2013 offentliggjort lister over personer som ikke har etterkommet rettslige pålegg; noen lokale myndigheter har sågar klistret opp plakater med disse «kroniske svindlerne».

Kinas Kommisjon for nasjonal utvikling og reform kunngjorde tidligere i år at over 9 millioner borgere er utestengt fra å fly, og 3 millioner får ikke kjøpe togseter på business class, grunnet lav sosial-troverdighet-poengsum, melder Channel News Asia.

- Ikke ektefølt beklagelse

HRW fortalte før jul om advokaten Li Xiaolin, som på en jobbreise 1900 kilometer hjemmefra skulle kjøpe flybillett hjem, men ble avvist, med begrunnelsen at han var nektet et slikt kjøp av Kinas høyesterett.

Da Li sjekket domstolens hjemmeside, fant han ut at han var listet som «upålitelig». Årsaken var som følger:

I 2013 forsvarte Li en mann anklaget for voldtekt. Uten at han visste det, postet mannen en kopi av advokatens rettsdokumenter på nettet. Fornærmede saksøkte Li, og to år seinere beordret en domstol i Beijing ham til å unnskylde seg.

Li sendte retten en skriftlig beklagelse og hørte ikke noe mer - før han altså plutselig fant ut at han sto på svartelista.

Det viste seg at retten fant beklagelsen hans «ikke ektefølt», bl.a. fordi den var datert 1. april. Etter noen uker ble han bedt om å skrive en ny beklagelse, som retten godtok. Men han står fremdeles på svartelista for å søke om kredittkort - og må skrive en egen beklagelse for å få seg fjernet fra denne.

- Kinas myndigheter håper åpenbart å skape en virkelighet der byråkratisk smålighet kan begrense folks rettigheter betydelig, skriver HRW.

Vil offentliggjøre svartelista

Det er dokumentert at manglende entusiasme overfor militærtjenesten koster mange poeng. Beijing News melder at 17 personer som nektet å gå inn i forsvaret i fjor, ikke får starte på høyere utdanning eller fortsette studiene. De får også trøbbel med å booke seg inn på gode hoteller.

Personer som myndighetene har funnet upålitelige, blir utestengt fra lederstillinger i statlige selskaper og storbanker, og barn av borgere med lav poengsum vil bli utestengt fra å begynne på prestisjefylte privatskoler, ifølge forfatteren Rachel Botsman.

OFFENTLIG: Borgere med særlig høy poengsum listes opp offentlig i kystbyen Rongcheng. Foto: Andreas Landwehr / DPA / NTB Scanpix
OFFENTLIG: Borgere med særlig høy poengsum listes opp offentlig i kystbyen Rongcheng. Foto: Andreas Landwehr / DPA / NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene ønsker at svartelista over dårlige borgere blir gjort allment tilgjengelig, slik at f.eks. firmaer kan sjekke arbeidssøkere opp mot lista.

Personer som blir satt på lista, vil få ti dager på seg til å påklage oppføringen.

På den annen side skal det finnes lister over «mønsterborgerne». De med høyest poengsum vil bli fremmet på Kinas største datingnettsted Baihe. I tillegg kan de få rabatt på strømregningen, få bankenes beste rente og leie ting uten depositum.

I enkelte deler av det store landet er systemet innført som en prøveordning. I kystbyen Rongcheng er sentrum prydet av store plakater av «mønsterborgere». I tillegg er lister med personalia og poengsummer klistret opp på offentlige steder, ifølge Foreign Policy.

Hongkong og Macao unntatt

Systemet koordineres av Kinas Sentrale kommisjon for omfattende fordypende reformer, og legger vekt på tanken om at «å beholde tillit er ærefullt, og å bryte tillit er skamfullt», ifølge et regjeringsdokument oversatt av en vitenskapelig ansatt ved Universitetet i Oxford.

Ifølge regjeringsdokumentet skal systemet for sosial troverdighet «øke oppmerksomheten rundt integritet og nivået av troverdighet i samfunnet», og være et effektivt middel for å perfeksjonere «den perfekte sosialistiske markedsøkonomi» samt styrke og fornye styret av samfunnet.

Systemet omfatter bare Fastlands-Kina; de spesielle administrative regionene Hongkong og Macao, som har sitt eget rettssystem nedarvet fra de gamle kolonimaktene Storbritannia og Portugal, er unntatt.

OPPRUSTNING: Kina øker forsvarsbudsjettet med 8,1 prosent. Hvordan bruker de pengene? Svarene får du i denne reportasjen fra CNN. Vis mer

Ifølge Business Insider er systemet tilfeldig innarbeidet i ulike deler av det store landet. Noen steder er det ivaretatt av det lokale byrådet, mens andre steder er det private IT-firmaer med tilgang på personlige data som utdeler og trekker fra poeng.

Roser systemet

Mens vestlige kommentatorer kaller det sosiale troverdighetssystemet «skremmende» (HRW) og «en framtidsvisjon om Big Brother ute av kontroll» (Botsman), fins det borgere som roser systemet.

- Jeg synes folks oppførsel er blitt bedre og bedre det siste halve året. For eksempel, når vi kjører bil, stopper vi nå alltid foran fotgjengerfelt. Dersom man ikke stopper, mister man poeng, sier den 32-årige gründeren Chen ifølge Business Insider.

- I begynnelsen var vi redde for å miste poeng, men nå er vi blitt vant til det, sier han.

ENTUSIASTISKE: Mu Linming og kona mener livet er blitt bedre etter at systemet for sosial troverdighet ble innført i landsbyen som en prøveordning. Foto: Andreas Landwehr / DPA / NTB Scanpix
ENTUSIASTISKE: Mu Linming og kona mener livet er blitt bedre etter at systemet for sosial troverdighet ble innført i landsbyen som en prøveordning. Foto: Andreas Landwehr / DPA / NTB Scanpix Vis mer

Også Mu Linming, en 62-åring fra landsbyen Daxunjiangjia, som har innført systemet som prøveordning, er begeistret.

- Livet i landsbyen har alltid vært godt. Og etter at systemet ble innført, er det blitt enda bedre. Vi er alle gode, og vi kan oppmuntre dårlige mennesker til å bli gode, sier han ifølge Foreign Policy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!