Med lava mot strømmen

Navn: Björk Gupmundsdottir Alder: 34 Yrke: Sanger og komponist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved siden av fisken er hun Islands største eksportartikkel. Og når den engasjerte artisten setter seg fore å kjempe mot kraftutbygging i Eyjabakkar på Øst-Island, skjer det formelig med Vatnajökulens styrke. D'herrer direktører i Norsk Hydro bør merke seg at Björk Gupmundsdottir har lovet dem veldig mye dårlig reklame i tida framover.

Planene om bygging av et aluminiumsmelteverk i Reydarfjördur, som igjen skal forsynes med kraft fra Nordens aller villeste villmark, har splittet den islandske befolkningen i to. Kraftkarene i Norsk Hydro, som lenge anså prosjektet for å være profitabelt for selskapet, får så ørene henger i islandske aviser. Det gikk så langt at TV-journalisten Omar Ragnarsson ble forsøkt presset ut av jobben sin da han viste programmer fra og om utbyggingsområdet.

Men ingen har stoppet kjeften på Björk. Hun stilte seg i spissen for en landsomfattende kunstneraksjon mot utbyggingen. Forleden meldte Dagens Næringsliv at islandske TV-stasjoner hadde direktesendt en rockekonsert som ble holdt til støtte for landets største underskriftsaksjon noensinne.

Og tro nå ikke at det er en tilfeldighet at den eksentriske musikkstjernen har engasjert seg. Björk har sagt at Karius og Baktus var de første pønkerne hun støtte på. Egner-figurene var hennes favoritter da hun vokste opp i et hippiekollektiv i Reykjavik sammen med sin fraskilte mor og hennes kunstnervenner. Jenta har vært barnestjerne helt siden hun var liten Björk.

For allerede 11 år gammel lagde hun sitt første album. Hun trakterte både piano og fløyte, og spilte inn en rekke coverlåter pluss en egenkomponert låt. I pønkperioden på slutten av 70-tallet dannet Björk en rekke anarkistiske band med kort levetid. Gjennombruddet kom med «The Sugarcubes», hvor den lille kruttønna var vokalist. Og fordi det ikke fantes video eller rockekonserter på den tida, debuterte islandsk ungdom tidlig seksuelt. Björk var gravid allerede som 18-åring.

Noen vil mene at musikken hennes er sær. Men kommersiell er den likevel. Og jenta fra Reykjavik har til og med en internasjonal filmdebut forestående, som hovedrolleinnehaver i Lars von Triers musikal «Dancer in the dark». Fra en omstridt norsk kraftutbygging oppsto en sang hvor det het at «joik har større kraft en krutt». Kanskje vil det vise seg at den musikalske lavaen fra Islands store, lille poprock-artist har kraft i seg til å stoppe det store dyret som heter Norsk Hydro.