Med lisens til å jakte

Klokka er kvart over åtte om morgenen. 20 hvite landrovere med FN-skilt og våpeninspektører suser ut av hotell al-Qanat. Dagbladet og 14 andre pressebiler legger seg på hjul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAGDAD/AL-MUTASSEM-FABRIKKEN (Dagbladet): Det er våpeninspektørenes 19. arbeidsdag i Bagdad. Sola ligger gjemt i grålysningen. Utenfor FN-hotellet al-Qanat står 20 hutrende journalister og fotografer. Minuttene går. Så hører vi bilmotorer starte.

Missilfabrikker

FN-bilene kjører fort. Journalister og fotografer stormer inn i bilene og legger seg på hjul. Dekkene hviner. Like bortenfor står 30 nye landrovere og venter. Bilene er fulle av representanter for irakiske myndigheter. De følger våpeninspektørene hver dag. Hvis inspektørene tar en prøve i en fabrikk, gjør irakerne det samme, for å forsikre seg om at prøvene blir gjennomført riktig. Denne dagen er det missilfabrikker som skal sjekkes, i tillegg til et vaksinasjonsinstitutt og et lager for eksplosiver. Flere av stedene sjekkes for å se hva som er gjort siden inspektørene forlot Irak i 1998.

To FN-biler suser av gårde. Fire hvite landrovere med irakiske offisielle følger etter. Vi lurer et sekund, men refleksen sier «kjør». Sjåføren tråkker gassen i bånn.

På begge sider av vår amerikanske kabriolet er flere kabrioleter spekket med mediefolk. Bilene presser og kjører farlig nær hverandre. Det er som en gangsterfilm - med landrovere foran og amerikanske biler med slitne pressefolk hakk i hæl. Vi krysser fingrene, for det har vært flere bilulykker i jakten på inspektørene. Under den første inspeksjonen krasjet fire journalistbiler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer