Med lisens til å jakte

Klokka er kvart over åtte om morgenen. 20 hvite landrovere med FN-skilt og våpeninspektører suser ut av hotell al-Qanat. Dagbladet og 14 andre pressebiler legger seg på hjul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD/AL-MUTASSEM-FABRIKKEN (Dagbladet): Det er våpeninspektørenes 19. arbeidsdag i Bagdad. Sola ligger gjemt i grålysningen. Utenfor FN-hotellet al-Qanat står 20 hutrende journalister og fotografer. Minuttene går. Så hører vi bilmotorer starte.

Missilfabrikker

FN-bilene kjører fort. Journalister og fotografer stormer inn i bilene og legger seg på hjul. Dekkene hviner. Like bortenfor står 30 nye landrovere og venter. Bilene er fulle av representanter for irakiske myndigheter. De følger våpeninspektørene hver dag. Hvis inspektørene tar en prøve i en fabrikk, gjør irakerne det samme, for å forsikre seg om at prøvene blir gjennomført riktig. Denne dagen er det missilfabrikker som skal sjekkes, i tillegg til et vaksinasjonsinstitutt og et lager for eksplosiver. Flere av stedene sjekkes for å se hva som er gjort siden inspektørene forlot Irak i 1998.

To FN-biler suser av gårde. Fire hvite landrovere med irakiske offisielle følger etter. Vi lurer et sekund, men refleksen sier «kjør». Sjåføren tråkker gassen i bånn.

På begge sider av vår amerikanske kabriolet er flere kabrioleter spekket med mediefolk. Bilene presser og kjører farlig nær hverandre. Det er som en gangsterfilm - med landrovere foran og amerikanske biler med slitne pressefolk hakk i hæl. Vi krysser fingrene, for det har vært flere bilulykker i jakten på inspektørene. Under den første inspeksjonen krasjet fire journalistbiler.

Til slutt havner vi på fabrikken al-Mutassem, 90 kilometer vest for Bagdad. Inspektørene og irakerne kjører inn. Porten blir lukket og mediefolkene stormer etter for å få bilder før de forsvinner inn i bygningene for å ta prøver.

Smil og alvor

Så starter ventinga. De irakiske vaktene smiler imøtekommende. Det er ikke mye som minner om krig og masseødeleggelsesvåpen.

Men det er alvor. Hvis våpeninspektørene tar prøver som viser at Irak har masseødeleggelsesvåpen, blir det alvor.

Tre timer er gått og ikke et tegn til inspektørene. Vi drar tilbake til Bagdad for å få den daglige pressebriefingen av UNSCOMs pressetalsmann Yasuhiro Ueki.

- Inspeksjonene har gått tilfredsstillende. Jeg har ikke tillatelse til å si noe om utfallet. De sendes til FN, og skal først offentliggjøres 60 dager etter at vi startet vårt arbeid, sier han.

Mer sier han ikke. Fra irakisk hold er det nøyaktig samme strategi: De forteller hvilke fabrikker som er besøkt. Punktum.

Nok krig

Befolkningen er meget opptatt av våpeninspektørene. Irakerne Dagbladet har snakket med, sier inspeksjonen nå vil bevise at Irak ikke besitter masseødeleggelsesvåpen. Slik håper de å unngå krig.

- Vi har hatt nok krig, og produserer ikke noe ulovlig. Hvordan kan du tro at vi gjør noe så dumt når vi vet at imperialistiske USA gjør alt for å angripe oss, sukker en gammel mann i Bagdad sentrum.

Først i slutten av januar vil vi få vite om våpeninspektørene finner bevis for at Irak har masseødeleggelsesvåpen. Og først da får vi vite om det virkelig er nok til å bombe Irak.

<B>KJENT SYN:</B> FNs våpeninspektører har ingen problemer med å komme inn rundt om i Irak.
FULL GASS: Våpeninspektørene kjører ut fra hotellet og får vaktsomme blikk fra verdenspressen og irakerne, som legger seg på hjul etter FN-bilene under dagens jakt.