Med livet i hendene

Navn: Knut Einar SchrøderAlder: 58Yrke: Sykehusdirektør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Streikende sykehusmaskinister i Tromsø hadde glemt å vokte sjefen sjøl. Dermed vandret han ned i kjelleren og skrudde på dampen. Og slik nådde konflikten sjølsagt kokepunktet. Maskinistene mener det må ha vært en ukontrollert utblåsning under Schrøders topplokk. Handlingen forteller oss uansett noe om en stridbar direktør, alltid til stede i sin hvite frakk, også der han står laglig til for hogg. Det koster å hevde at streik som kampmiddel er utgått på dato der de hjertesjukes liv står på spill. Det er vel ikke sikkert samlivet med maskinistene blir så enkelt når hverdagen nå venter.
  • Han har en egen evne til å kjempe seg forbi portvaktene i media. For Knut Schrøder taler både høyt, tydelig og lenge straks han får sjansen. Så er da også nordlendingenes helse et tungt ansvar. Han har for lengst skjønt at manisk helsemoralisme passer nordlendingene dårlig, de trives jo i feil ende av de fleste statistikker. Sjøl har Schrøder jaget røykerne rundt på sitt eget sykehus, men ikke engang gratis hypnose tok knekken på uvesenet.
  • Han har alvorligere saker å stri med: Evige profesjonskamper, legeflukt, sykepleiermangel, eldgammelt utstyr, stengte sengeposter og framfor alt en sykehusøkonomi på randen av sammenbrudd. Han kunne vel ha ønsket seg en annen eier enn lutfattige Troms fylkeskommune. I lokalpressa går det nesten ikke en dag uten at det er krise på hans sykehus. Man må nesten lure på om det kan være livstruende å bli trillet inn hos ham. Og noen vil vel si at Schrøder er en mester i krisemaksimering og at han ofte får sine penger til slutt.
  • Uansett er det ikke tvil om hans solide bakgrunn for egne meninger, engasjementet er ekte. For det er sjuke folk i Kjøllefjord og Melbu han kjemper for. I 16 år har han styrt regionsykehuset, som med 3500 ansatte er Nord-Norges største arbeidsplass. Han er blitt en uredd talsmann for et verdig helsevesen i Distrikts-Norge.
  • Han ble født i Harstad, siden flyttet han rundt i landet med sin distriktslegepappa. Han tok artium på Gjøvik i 61, og ble cand. med. i Zürich i 68. Via Vesterålen og Vadsø kom han i 71 til den nye universitetsklinikken i Tromsø i, og ble øre-nese-hals-spesialist i 77. Før han altså fikk direktørkontor i 84.
  • Han har både sjølironi og humor. Gapskratten er aldri langt unna. Han ses ofte på ski og utflukter i skog og mark. Noen ganger kobler han av med litt skråling på Alfheim stadion. Det er vel sånn han får tid til å tenke over hvordan han skal takle neste krise. Som helt sikkert er rett rundt hjørnet.