Med livet som innsats

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Man skal ha god helse for å overleve et opphold på sykehus». Slik lyder er et faglig-ironisk munnhell i helsevesenet. I går kunne vi lese i Dagbladet at overdrivelsen er nærmere sannheten enn vi kunne frykte. En av våre fremste eksperter på sykehushygiene, professor Bjørg Marit Andersen, har ut fra internasjonale data beregnet at minst 60 000 nordmenn hvert år blir smittet av sykehusinfeksjoner og at så mange som 3400 årlig mister livet av samme grunn. Selv om det kan være avvik mellom professorens beregninger og den faktiske tilstand, er det all grunn til å slå alarm.

Folkehelseinstituttet (FHI) registrerte før jul den høyeste forekomsten av sykehusinfeksjoner ved landets sykehus på ti år. Det rammet 6,3 prosent av alle innlagte pasienter. Selv om FHI ikke kan gå god for nevnte professors beregninger er det sannsynlig at dødeligheten er i den størrelsesorden hun anslår. Problemet ble allerede i 2004 tatt så alvorlig at daværende statsråd Dagfinn Høybråten la fram en handlingsplan med det ambisiøse mål å vinne kampen mot sykehusinfeksjoner. Men fortsatt er antall infeksjoner minst like høyt.

Også i denne sammenheng er det de som i utgangspunktet er svakest som rammes hardest. Svekket motstandskraft og lavt immunforsvar øker sannsynligheten for at en infeksjon blir fatal. Men mot hissige mikrober og resistente bakterier kan selv den sterkeste bukke under. Når vi nå får tall på bordet som viser at sykehusinfeksjoner er den fjerde hyppigste dødsårsak i i-land, etter kreft, hjerteinfarkt og slag, må beskyttelsestiltakene bli forholdsmessige. Det er fullstendig ødeleggende for helsevesenet at pasienter, som gruer seg for et operativt inngrep, i tillegg skal frykte for livet fordi smittevernet ikke er patent. Her må statsråd Sylvia Brustad legge hele sin tyngde bak det arbeid som gjøres for å forebygge. Hvis det står på penger, må de skaffes. Det er også nødvendig å få eksakt viten om hvor stort omfanget er på norske sykehus.