Med livet som innsats

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga avslørte Aftenposten at 13 arbeidere har mistet livet i forbindelse med anleggsarbeid ved norskfinansierte prosjekter i India og Chile fra 2006 til oktober 2008. Det er Norfund og Statkraft som sammen eier SN Power, et selskap som driver med vannkraftprosjekter i de to landene. Det groteske i situasjonen er at selskapet står for noen av Norges største og mest prestisjefylte miljøprosjekter i fattige land, samtidig som døds- fallene skjer som følge av dårlige etterlevelse av helse-, miljø- og sikkerhetskrav. I går kom nye tall som viser at over 30 arbeidere har dødd i ulykker ved Norfunds prosjekter i utlandet de siste ti åra.

Saken har ennå ikke fått samme oppmerksomhet som da et dansk tv-team avslørte ulovlig barnearbeid med dødelig utgang hos en av Telenors underleverandører i Bangladesh. Men det er liten tvil om at saken vil bli fulgt opp. Opposisjonspartiene har reagert med forferdelse og forlanger at de to ansvarlige statsrådene, utviklingsminister Erik Solheim og næringsminister Sylvia Brustad, orienterer Stortinget om det som har skjedd.

Dødsfallene må tas på største alvor, ikke minst av politiske myndigheter. Det finnes alltid forklaringer på hvorfor slikt kan skje. Påbud om hjelm er ikke etterfulgt på grunn av varme. Norske HMS-krav blir ikke etterlevd av lokale underleverandører. Det er ikke tilstrekkelig bevissthet om hvordan ulykker kan forebygges. Norfunds administrerende direktør Kjell Roland skriver i Aftenposten: «Samfunnsansvar er enkelt på papiret, men vanskelig på bakken i et utviklingsland». Men forklaringer kan ikke unnskylde totalt uakseptable hendelser. Et menneskeliv er like verdifullt og uerstattelig i India som i Norge. Det må være selskapenes øverste ledelse som påser at vedtatte sikkerhetsregler blir fulgt. Og i selskaper hvor staten er tungt inn har politiske myndigheter et betydelig ansvar.