PROTESTER: I løpet av februar strømmet titusener av demonstranter til Maidanplassen i Kiev for å protestere. Volden mot demonstrantene har gjort ukrainerne sinte på russerne. Det kan føre til at situasjonen på Krimhalvøya blir voldelig, mener ekspert. Foto: AFP / NTB Scanpix
PROTESTER: I løpet av februar strømmet titusener av demonstranter til Maidanplassen i Kiev for å protestere. Volden mot demonstrantene har gjort ukrainerne sinte på russerne. Det kan føre til at situasjonen på Krimhalvøya blir voldelig, mener ekspert. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Med Maidanplassen som bakteppe: - Skal ikke mye til før det eksploderer

Dansk Russland-ekspert sier utviklingen på Krim kan bli voldelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - Det er ikke vanskelig å forestille seg all vrede og bitterhet soldatene må føre når russerne har valgt å bemektige seg Krim. Det må være en kolossal utfordring for soldatene og offiserene å bevare roen.

Det sier statsviter og ekspert på russisk forsvars- og utenrikspolitikk ved Aarhus Universitet i Danmark, Mette Skak. Hun er en av Danmarks mest erfarne Russlandkjennere.

Etter at den russiske militære tilstedeværelsen på Krimhalvøya har eskalert i løpet av dagen, er det mange som har spurt seg om mulige løsninger for konflikten.

Skak understreker at hun bare spekulerer, men sier det ikke er vanskelig å forestille seg at veien videre blir voldelig. Særlig når bakteppet er raseriet mange ukrainere føler etter de opphissede demonstrasjonene på Maidanplassen, all volden mot demonstrantene og vreden over Janukovitsjs manipulasjon av avtaler med EU.

- Krise - Russiske medier har skapt et bilde av at russere på Krimhalvøya har vært truet på livet av Ukrainske fascister, og jeg må si at det skal ikke mye til før det eksploderer i væpnet konflikt mellom russiske og ukrainske soldater, sier hun

Hun påpeker at det hører også til i bildet at det er spenning i andre deler av det østlige Ukraina.

- Dette er en krise for europeisk fred og sikkerhet. Fogh Rasmusen har sagt at NATO eller andre ikke bør reagere militært, men det er klart at situasjonen er for alvorlig til at det internasjonale samfunnet kan forholde seg til den, sier hun.

Krimhalvøya i Svartehavet mellom Russland og Ukraina er samensatt av mange ulike befolkningsgrupper, og har en majoritet av etniske russere som ofte er vennlige til Putins militære aksjon. Det kompliserer situasjonen ytterligere, og oppleves som provoserende for det ukrainske mindretallet på halvøya, sier Skak.

MILITÆR TILSTEDEVÆRELSE: Det kommer stadig flere russiske soldater til Krimhalvøya. Foto: AFP / NTB Scanpix
MILITÆR TILSTEDEVÆRELSE: Det kommer stadig flere russiske soldater til Krimhalvøya. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Fra russisk side jobbes det for å utstede russiske pass og statsborgerskap til ukrainere. Også til de Ukrainske sikkerhetsstyrkene som skøyt på Frigjøringsplassen, sier hun.

FN-observatører Skak er overbevist om at det ikke kommer til å komme en miltær intervensjon fra andre land på Krimhalvøya slik situasjonen er nå. En av grunnene er at Ukraina ikke er NATO-medlem, og dermed ikke utløser artikkel fem.

- Det lyder kynisk, men jeg er glad vi ikke er der. Det kunne blitt uoverskuelige konsekvenser om NATO hadde følt at det var eneste alternativ.

Det jobbes fremdeles hardt i diplomatiets korridoder for å sørge for en fredlig løsning på situasjonen på Krim. Og selv om Skak sier Putin ser på vesten som dekadent, og at de taler for døve ører, ser hun likevel en mulighet for at diplomatiet kan nå fram.

- I EU og NATO diskuteres det om Russland kan overtales til å akseptere FN-observatører som kan holde et øye med Krimbeboernes sikkerhet, og gjøre det til en internasjonal oppgave. Det hadde vært et kolossalt skritt framover om man får russerne tilbake til sine kaserner, sier hun.

Ifølge russerne skal det avholdes en folkeavstemning om å utvide selvstyret til Krim den 25. mai.

KRISE: statsviter og ekspert på russisk forsvars- og utenrikspolitikk ved Aarhus Universitet i Danmark, Mette Skak, sier situasjonen på Krim er en krise for europeisk sikkerhet. Foto: Aarhus Universitet
KRISE: statsviter og ekspert på russisk forsvars- og utenrikspolitikk ved Aarhus Universitet i Danmark, Mette Skak, sier situasjonen på Krim er en krise for europeisk sikkerhet. Foto: Aarhus Universitet Vis mer