Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Med matbønn til Erna

I et brev til statsministeren ber Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum om hastetiltak som skal øke matproduksjon og selvforsyning i Norge.

BER OM TILTAK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i traktoren sin hjemme på Stange. Han sier det vil kunne skape problemer for forsyningen til Norge om store hveteprodusenter som USA slås ut eller hvis skipstrafikken rammes hardt av virusepidemien. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
BER OM TILTAK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i traktoren sin hjemme på Stange. Han sier det vil kunne skape problemer for forsyningen til Norge om store hveteprodusenter som USA slås ut eller hvis skipstrafikken rammes hardt av virusepidemien. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

«I beredskapsarbeid er det viktig å legge føre var-prinsippet til grunn. Det gjelder også når det er snakk om å sikre befolkningen stabil tilgang til mat».

Det er budskapet i brevet som Sp-lederen har sendt statsministeren. Vedum fyller ut overfor Dagbladet:

- Beredskap handler om å planlegge for det utenkelige. Det er derfor vi har forsikring, for eksempel. Det er fortsatt utenkelig at vi skal få forsyningsproblemer til høsten neste høst, men det som har skjedd nå, var jo også utenkelig i forrige uke, sier Sp-lederen.

KRISEPAKKE: Partiene på Stortinget er enige om en økonomisk krisepakke. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Små grep

Vedum sier det ikke er mye som skal til for å øke kornproduksjonen i Norge. Det handler blant annet om økt areal og mer bruk av gjødsel for å få større avlinger.

- Med små grep som koster staten lite, vil man i samarbeid med næringa kunne øke planteproduksjonen med 10-20 prosent i år. Det vil være en god forsikring mot ustabile forsyningslinjer i verden, sier han.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Vedum akter selv å ta slike grep på gården sin.

- Som bonde selv har jeg tenkt å så blomsterkanter rundt jordet mitt for å stimulere til flere bier. I år gjør jeg ikke det. Nå er det bedre å bruke dette til matareal, sier han.

- Ikke hamstring

I brevet til statsministeren skriver Vedum at små justeringer av hva og hvordan det dyrkes vil ha stor effekt på de totale avlingene allerede i 2020.

- I disse dager tas det beslutninger rundt om på norske gårdsbruk som vil påvirke vår nasjonale matproduksjon og selvforsyning i 2020 og 2021. Det gjelder spørsmål som valg av korn- og plantesorter, gjødsling, jordbearbeiding og hvilke arealer som skal brukes, påpeker Vedum.

- Er dette et lett kamuflert forslag som egentlig har til hensikt å sikre økte inntekter til bøndene?

- Nei, for i utgangspunktet vil en bonde kunne tape på dette. Noe av det landbruket taper mest på, er overproduksjon. Men matkorn kan lagres i årevis, og hvis myndighetene hjelper til med dette, så sprer man risikoen for økonomiske tap. Det er snakk om små beløp.

- Men matvarekjedene og grossistene sier det ikke er noen grunn til å hamstre. Bidrar ikke du til at folk får inntrykk av at det snart blir tomme hyller i butikkene?

- Nei, jeg tar ikke til orde for hamstring. Dette handler om at mat er den mest grunnleggende basisvaren vi har, og at vi med små grep kan øke produksjonen. Da står man bedre rustet hvis noe skjer, sier Vedum.

Ikke engstelig

Han understreker at han ikke er engstelig for matvaresituasjonen nå, men viser til at situasjonen kan endre seg og at de globale konsekvensene av virusepidemien kan bli større enn de ser ut til nå.

- Det kan for eksempel skje hvis store hveteproduksjonsland som USA slås ut eller hvis skipstrafikken får store utfordringer. Da kan det bli mer ustabilitet og da trenger vi en nasjonal buffer, sier han.

Hele Norges coronakart