Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Med mindre forfedrene dine er 100 prosent fra Afrika sør for Sahara, er vi alle en blandingsrase

Bill Clinton og George W. Bush er løse kanoner når de skyter fart i valgkampen for Hillary og Jeb.

RISIKABLE EKSPRESIDENTER: Tidligere presidenter i USA, George W. Bush og Bill Clinton er på banen for sine familiemedlemmer Jeb og Hillary som også forsøker å bli presidenter. Det kan være risikabelt. Foto: REUTERS/Mike Stone
RISIKABLE EKSPRESIDENTER: Tidligere presidenter i USA, George W. Bush og Bill Clinton er på banen for sine familiemedlemmer Jeb og Hillary som også forsøker å bli presidenter. Det kan være risikabelt. Foto: REUTERS/Mike Stone Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Både Hillary Clinton og Jeb Bush var opprinnelig storfavoritter som presidentkandidater for henholdsvis demokratene og republikanerne, men begge har slitt overraskende tungt.

Før demokratenes caucus i Nevada lørdag kjemper Clinton tungt mot utforderen, sosialistsenatoren Bernie Sanders. Samme dag holder republikanerne primærvalg i Sør-Carolina. Der ligger Donald Trump, Ted Cruz og Marco Rubio i tet på målingene, mens John Kasich og Bush kjemper om fjerdeplassen, ifølge Realclearpolitics.com

For både Clinton og Bush, har løsningen vært å trekke fram sine berømte familiemedlemmer, ekspresidentene Bill og George W. Det skjer ikke uten betydelig risiko.

Rasistiske slengbemerkninger Bill Clinton har hittil drevet aktiv valgkamp for kona i flere delstater, som New Hampshire, Tennessee og Sør-Carolina. Med sin voldsomme utstråling, sine taleevner og sin superstjernestatus bergtar han publikum og kan være en enorm fordel i valgkampen. Imidlertid kan han også være en enorm risiko.

I 2008 var Bill udisiplinert og sto for noen angrep mot den daværende motkandidaten til Hillary i den demokratiske nominasjonen, senator Barack Obama. Angrepene i den lange og bitre nominasjonskampen ble oppfattet som ufine, rasistiske slengbemerkninger.

- For få år siden ville denne fyren ha hentet kaffe for oss, skal Bill Clinton ha sagt om Obama, ifølge boka «Game Change», da han forsøkte å overbevise sin tidligere allierte, Ted Kennedy, om å støtte kona. 

UTE IGJEN: Tidligere president George W. Bush og kona Laura Bush driver valgkamp for lillebror JEb Bush i Sør-Carolina. Foto: AP Photo/Matt Rourke
UTE IGJEN: Tidligere president George W. Bush og kona Laura Bush driver valgkamp for lillebror JEb Bush i Sør-Carolina. Foto: AP Photo/Matt Rourke Vis mer

Den daværende mektige senatoren skal ha blitt dypt skuffet over Clinton og endte med å støtte Obama. 

Bill Clinton klarte også å skape raseri særlig blant afroamerikanere i Sør-Carolina den gangen med offentlige uttalelser om Obamas kandidatur.

- Hele greia er det største eventyret jeg har sett, sa Clinton nedlatende.

Rasetema Åtte år seinere er ektefellen igjen i en overraskende hard nominasjonskamp, denne gangen mot Sanders. Og igjen viser Bill Clinton tegn til å opptre impulsivt på en måte som kan skade kona. 

- Med mindre forfedrene dine er 100 prosent fra Afrika sør for Sahara, er vi alle en blandingsrase, sa han denne uka under et valgkamparrangement for kona i Memphis i Tennessee, ifølge Guardian

Clinton ble selv omtalt som «USAs første svarte president» av forfatteren Toni Morrison på 1990-tallet. Selv har han referert til seg selv som en «stand-in for den første svarte presidenten». Men i USA hvor rasespørsmål er særdeles sensitivt, og hvor kona er helt avhengig av støtte fra afroamerikanere og andre minoritetsgrupper for å vinne, blir uttalelsene fra Bill Clinton oppfattet som ubehagelig nærme uttalelsene han kom med i 2008.

- Hysteriske episoder I New Hampshire snakket han også i tydelig frustrerte og impulsive ordelag om at Bernie Sanders drev en «uærlig valgkamp». Han langet dessuten ut mot Sanders-tilhengere, som omtales som Bernie Bros. De har trakassert Clinton-tilhengere på nettet, og ifølge Politico har de «anklaget dem for å stemme med sine vaginaer» og kalt dem «tisper». 

- Dette er ondskapsfulle nettroll, og angrepene er bokstavelig talt for stygge for ikke å si kjønnsdiskriminerende, sa Clinton.

Flere eksperter påpeker hvordan han ser ut til å miste besinnelsen når han skal stå på for kona.

- Bill Clinton er et usammenliknbart politisk geni bortsett fra når det kommer til kona. Det forkludrer dømmekraften hans. Han er stolt av hva hun har gjort, og han kan ikke fatte at folk ikke ser det. Han kan være supereffektiv for henne. Han er ikke effektiv for henne når han har disse hysteriske episodene, sier Obamas tidligere sjefstrateg, David Axelrod, som nå blant annet er kommentator for CNN, til Washington Post

Historisk upopulær Jeb Bush kjemper på sin side for sitt politiske liv. Dersom han gjør det dårlig i Sør-Carolina lørdag, kan det raskt gå mot slutten for presidentvalgkampen hans. Derfor har han hentet fram broren og ekspresidenten George W. Bush. Som med Bill for Hillary, kan det bli et tveegget sverd.

Storebror Bush forlot Det hvite hus som en historisk upopulær president i 2009 og har siden levd et svært tilbaketrukket liv på ranchen i Texas. Tidligere var lillebroren mest opptatt av å understreke hvordan han var annerledes enn George W., men nå er altså strategien forandret.

Flere medier, deriblant Atlantic, påpeker hvordan et problem for Jeb med å invitere George W. ut på scenen er at det viser med all tydelighet hvor mye dyktigere den folkelige storebroren er til å drive valgkamp enn den stive og keitete lillebroren. Også motkandidater som Donald Trump benytter anledningen til å angripe George W. på hans svakeste punkter og tvinger dermed Jeb til å måtte forsvare dette.

- Krigen i Irak var en stor, feit feil. George Bush gjorde en feil. Vi kan alle gjøre feil, men den var virkelig en skjønnhet, sa Trump på karakteristisk vis under debatten i Sør-Carolina forrige helg, ifølge Slate.

Deretter anklaget han George W. Bush både for å ha løyet om at det fantes masseødeleggelsesvåpen i Irak og for å ha skylda for terrorangrepet mot USA 11. september 2001. 

Economist påpeker også hvordan noen sosialkonservative velgere minnes storebroren med glede, men at han samtidig er kontroversiell og kan få andre til å skygge unna.