Med minipol skal landet bygges

TROMSØ (Dagbladet): SV vil snu flyttestrømmen fra bygda til byen. Lettere tilgang på brennevin er et at SVs tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV seiler i medvind på målingene nordpå, og har et realistisk håp om stortingsmandater i alle de tre nordligste fylkene.

- Vi har valgt å legge vårt sentrale valgkampkontor til Tromsø fordi vi ønsker å se Norge nordfra, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Og partiet, som riktignok ikke har satt noen prislapp på sin vært ambisiøse distrikts-pakke for de neste to åra, frister nå med mer penger til de fleste gode tiltak som kan føre til at folk blir boende i utkant-Norge. Tilsammen vil forslagene koste mange milliarder kroner:

$30 prosent lavere flypriser på kortbane- og stamflynettet der tog ikke er et alternativ.

$Halvert bilavgift og redusert vegavgift i distriktene.

$Bredbåndsnett til hele landet.

$Gratis ferger for lokalbefolkning.

$Alle nye statlige institusjoner etableres utenfor Oslo.

$Fire milliarder mer til kommunene.

$Nedbygging av havfiskeflåten.

Trolig er «minipol» til bygdene er et de mest fristende velger-agnene i SV's distrikts-politiske handlingsplan, som partiledelsen la frem i Tromsø-solskinnet i dag.

- Sjøl har jeg 10 minutter til polet. Jeg synes det er logisk at folk i bygdene har krav på kortere vei til polet, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

SV mener bygdepolene vil demme opp for smuglersprit og hjemmebrent.

Samarbeid med bismak

I Tromsø gjentok Kristin Halvorsen i går sine kraftige utfall mot Arbeiderpartiet.

- Partiet opptrer arrogant, eneveldig og uten respekt for andre partier. Bare gjennom et forpliktende samarbeid med SV og sentrum kan Jens & Co. demme opp for et helblått Norge, sier Halvorsen til Dagbladet.

Men i Tromsø deler SV makta med nettopp Arbeiderpartiet. Det er ingen ubetinget suksess. I Ishavsbyen gjør foreldre og barn opprør mot skole-forfallet, sjøl om bedre skole er SV's fanesak. Kristin Halvorsen synes ikke dette er flaut.

- Våre folk i Tromsø gjør så godt de kan. Uten bedre kommuneøkonomi kommer de ingen vei, mener Halvorsen, som samtidig oppfordret Ap-ordfører Herman Kristoffersen til å stemme SV.

- Jeg har registrert at han er en av Regjeringens kritikere. Da bør han stemme SV til høsten, sa SV-lederen.

DYR PAKKE: Partileder Kristin Halvorsen la frem SV's distriktspakke i Tromsø.