Med moms/ Uten moms

Kvinnelige, utenlandske strippere må betale moms av billettsalget og full skatt når de opptrer i Oslo. Det må ikke mannlige strippere som opptrer i Oslo Konserthus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har saken havnet på bordet til Likestillingsombudet og Fylkesskattesjefen.

Utesteder med kvinnelige strippere på programmet må nemlig betale 24 prosent moms på inngangsbilletten. Det slipper Oslo Konserthus når de har den mannlige amerikanske strippetruppen Chippendales på besøk. Det blir nemlig vurdert som kultur, mens kvinnelig stripping ikke er kultur.

Ikke bare slipper Oslo Konserthus, og andre norske scener der Chippendales opptrer, unna moms på billettsalget. Artistene selv slipper unna med å betale en artistskatt på 15 prosent. Dette bekrefter direktør Knut Vigar Hansen i Oslo Konserthus overfor Dagbladet.

Skatterapport

Det er Magnus Morland som har klaget saken inn for Likestillingsombudet. Som impresario for en rekke stripteasescener over hele Europa jobber han med å booke kvinnelige utenlandske strippere. Også til Oslo. Nylig ble et utested med kvinnelige, utenlandske strippere utsatt for bokettersyn, og resultatet ble at stedet måtte betale moms på billettsalget og full skatt - fordi opptredenen ikke ble betraktet som «Kunstnerisk framføring av et åndsverk».

Likestillingsombud

Likestillingsombud Kristin Mile har tatt opp hansken. Til Dagbladet sier hun:

- Vi har besluttet å gå videre med saken, og har nå sendt et brev til fylkesskattekontoret der vi ber dem forklare hvorfor de vurderer Chippendales på et annet kunstnerisk grunnlag enn kvinnelig stripping. Det skal være likhet for loven. Vi mener mannlig og kvinnelig stripping er sammenliknbart. Jeg har en følelse av at fylkesskattekontoret mener stripping er mer stuereint i Oslo Konserthus enn på en klubb.

På vegne av bransjen er Magnus Morland skuffet:

- Dette er direkte diskriminerende. Chippendales er det høyeste man kommer innen stripping. Men det de utfører - i en større skala - er nøyaktig det samme som blir utført på en vanlig klubb.

Fylkesskattekontorets vurdering

For at en opptreden skal kunne anses som utøvende kunst, «...må det være snakk om en kunstnerisk fremføring av et verk hvor hensikten er å levendegjøre og fortolke verket gjennom en presentasjon. (...) Selv om stripperen vil kunne fremføre et dansenummer vil hovedvekten som regel ligge på det å ta av seg klærne. Opptredenen som helhet vil derfor ikke anses som kunstnerisk fremføring av et åndsverk, og vil være avgiftspliktig omsetning...»

KULTUR? Chippendales i Oslo Konserthus.
UKULTUR? Kvinnelig stripper på scenen.