Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med mor i fengsel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høyesterett har i en enstemmig dom kommet til at politiets og fengselsmyndighetenes behandling av den narkotikadømte Helen Kleuver ikke innebar brudd i forhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, og har avvist Kleuvers krav om erstatning. Den nederlandske kvinnen saksøkte den norske stat fordi hun ikke fikk ha sitt nyfødte barn hos seg i fengslet, og fordi hun ble utsatt for ydmykende sikkerhetstiltak i forbindelse med svangerskapskontroll, fødsel og samvær med spedbarnet.
  • Høyesterett har kommet til at behandlingen av Helen Kleuver var i overensstemmelse med Menneskerettighetskonvensjonens '8 om retten til respekt for privatliv og familieliv, fordi inngrepene var en følge av nødvendige sikkerhetstiltak i forbindelse med en alvorlig forbrytelse. Kleuver prøvde å rømme mens hun satt i varetekt, og ble dømt til seks års fengsel. Høyesterett mener derfor at inngrepene mot hennes familieliv var unntak av en slik karakter som Menneskerettighetskonvensjonen hjemler. Dommen legger vekt på at det ikke fantes soningstilbud som egnet seg for små barn og som samtidig hadde tilstrekkelig sikkerhet.
  • Og her er vi ved sakens kjerne. Høyesterett er trolig på trygg grunn i sin tolkning av Den europeiske menneskerettighetskonvensjon og rettspraksis ved Den europeiske menneskerettighetsdomstol. Men til forskjell fra de fleste europeiske land har Norge ikke noe fengselstilbud til foreldre med ansvar for barn. Spørsmålet ligger nå til behandling i Stortinget i forbindelse med Kriminalomsorgsmeldingen.
  • Bare helt små barn bør få være med mor under soningen, og da må soningstilbudet være lagt godt til rette. En del mødre får i dag sone på mødrehjem og i liknende institusjoner. Det er en god ordning. Men når fengselsmyndighetene mener at mor av sikkerhetsmessige grunner ikke kan overføres til slik soning, blir barnet skilt fra mor. Dette gjelder heldigvis svært få tilfelle. Men nettopp derfor burde det være mulig å få til et slikt soningstilbud. For ellers straffer vi ikke bare mor ekstra hardt, men straffer også uskyldige barn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!