Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Med NEI begynner Danmark å likne Norge

KØBENHAVN (Dagbladet): Alt er åpent foran dagens folkeavstemning om euroen. Det kan bli dødt løp, og det uroer sjefredaktør Hans Engell i Ekstra Bladet, som er ja-mann og mener avstemningen er den viktigste siden 1972. Likevel kan han ikke skrive lederartikler i sin egen avis, som er Danmarks eneste store nei-avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans Engell har de siste 20 åra vært en av tungvekterne i dansk politikk. I en årrekke ledet han Konservativt Folkeparti, og har vært både forsvarsminister og justisminister. For fire måneder siden trakk han seg ut av Folketinget og all politikk for å gjenoppta sitt tidligere liv som journalist.

Det forundret mange at en så markant politiker sa ja til sjefjobben i en minst like markant nei-avis, en avis som har hatt Hans Engell som en av sine mest yndede mobbeofre.

På sidelinja

- Det har gått uten problemer. Det ville ikke virke troverdig om avisa skulle skifte linje i et så viktig og avgjørende politisk spørsmål så kort tid før folkeavstemningen. Derfor ble vi enige om at jeg holder meg unna så lenge kampanjene pågår, sier Engell.

- Men får du ikke lyst til å ytre din mening?

- Nei, det har ikke vært noe problem. Ønsket om en ny og friere tilværelse har vært sterkere. Jeg gleder meg til å ta fatt på kommentatorrollen. Den starter faktisk allerede i kveld da jeg møter i Folketinget igjen, men da som TV2s hovedkommentator. Jeg har sett på perioden til nå som en slags naturlig avlusningsperiode i forhold til politikken og EU-spørsmålene.

Lite til overs for Pia

- Hvilket nei forfekter Ekstra Bladet, Pia Kjærsgaards nei eller Sosialistisk Folkeparti og Holger K. Nielsens nei?

- Vi står klart nærmest Holger K. Nielsen. Pia Kjærsgaards nasjonalistiske og egosentriske nei har jeg lite til overs for.

- Men Ekstra Bladet har jo i innvandringspolitikken hatt kampanjer som smakte av Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti?

- Det er riktig, og det var mitt andre forbehold til avisa. Hvis jeg skulle bli sjefredaktør, måtte avisa skifte linje på dette punktet. Det er allerede skjedd. Her har jeg bidratt til at Ekstra Bladet nå står lenger til venstre, sier Engell.

Han mener dagens folkeavstemning er den viktigste siden 1972. Blir det et ja, vil Danmark på en helt annen måte enn tidligere være med i EU-prosjektet, det kan være begynnelsen på en ny linje.

- Blir det et nei, vil dette være den siste folkeavstemningen på lenge og Danmarks situasjon begynner å likne Norges. Innenrikspolitisk vil regjeringens autoritet være så svekket at det kan bety nyvalg forholdsvis raskt, mener Engell.

RAR ROLLE: Sjefredaktør Hans Engell overtok for fire måneder siden toppjobben i Danmarks største nei-avis, Ekstra Bladet.