Med ni liv

Mona Sahlins store revansje: Blir første kvinnelige leder for Sveriges største parti

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det definitivt klart at Mona Sahlin blir den første kvinnelige leder for det største partiet i Sverige, Socialdemokraterna. Det skjer 11 år etter at hun ble kastet rett ut i den politiske avgrunnen akkurat idet hun var iferd med ta siste steget opp på parti-toppen. - En politisk katt med ni liv, kanskje flere, skriver Stockholmsavisa Expressen. - Jeg elsker politikk og kjenner stolthet over at jeg skal bli dette partiets første kvinnelige leder. Men også sorg over at det ikke er Anna (Lindh) som står her i dag, sa Mona Sahlin på pressekonferansen hvor hun ble presentert som partiets nye leder. Sahlin beskrev seg som en eldre og mer selvsikker person enn da hun sist var aktuell som partileder.

DET VAR HØSTEN 1995. Veien opp til partileder-vervet virket snorrett for partiets kronprinsesse. Men hun var ikke ydmyk nok. Hun vedsto seg åpent at hun ønsket å overta som partileder etter Ingvar Carlsson. Og hun provoserte tradisjonalistene og fagbevegelsen med å si at det var nye tider og at «samfunnet ikke lenger kan gjøre alt som vi tidligere lot som det kunne». Hun forsvarte nedskjæringene under den økonomiske krisa tidlig på nittitallet, og mange husket at hun som fersk arbeidsminister var den som frontet regjeringens forslag om streikeforbud i 1990.

I OKTOBER samme år kom avsløringen som førte til kronprinsessens fall. Over tid hadde hun handlet varer og tatt ut penger på regjeringens kredittkort for flere titusenvis av kroner. En storm av kritikk økte til orkan. En drøy uke seinere innkalte hun til pressekonferanse, innrømmet rot i privatøkonomien og tok time out fra politikken. De fleste kommentatorer anså henne som ferdig for godt som politiker. Men den hardføre overleveren Mona Sahlin kom igjen. Etter valgseieren i 1998 tok Göran Persson henne motvillig inn fra kulden og gjorde henne til «biträdande näringsminister». Siden har hun hatt en rekke ulike statsrådposter fram til valgnederlaget sist høst som førte til Göran Perssons avgang og leting etter ny partileder.

DENNE GANGEN har Mona Sahlin fulgt det strenge ritualet som gjelder ved lederskifter hos sosialdemokratene: Hun har IKKE sagt at hun vil bli partileder. Hun har IKKE sagt at hun mener partiet bør forandres. Hun har IKKE rotet med regningene og privatøkonomien.

HUN HAR VÆRT plassert i «partihøgern», siden hun ble statsråd. Men i det siste har hun syslet med spørsmål som er vanskeligere å plassere på høyre-venstre-aksen: Demokratispørsmål, integrasjon, likestilling og de homofiles rettigheter. Alle svensker har en mening om henne, på godt og vondt. Lat og upålitelig, sier hennes motstandere. Rutinert og dyktig, sier hennes tilhengere.