Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Med oss ved roret blir det ingen søknad

Regjeringen vil verken forberede eller sende noen søknad om EU-medlemskap i denne stortingsperioden, selv ikke dersom Island skulle komme til å innlede forhandlinger med EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En enkelt meningsmåling på Island var alt som skulle til for å utløse nok en EU-runde i Stortinget, med utenriksminister Jan Petersen (H) i forsvarsposisjon og Ap-leder Thorbjørn Jagland som frustrert angriper.

Petersen måtte onsdag igjen vise til Sem-erklæringen, regjeringens «grunnlov», og fastslå det åpenbare: Med oss ved roret blir det ingen søknad.

Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland, som førstemann ut i Stortingets muntlige spørretime, gikk rett til kjernen:

Har regjeringen handlefrihet til å gjøre noe mer enn å følge med og analysere det som skjer, i lys av utviklingen på Island? Kan regjeringen komme til å forberede en søknad, kanskje mot slutten av denne stortingsperioden?

Står på EØS

Spørsmålene kom åpenbart ikke uventet på utenriksminister Jan Petersen, som gjorde det klinkende klart at Sem-erklæringen ikke leder til noe medlemskap.

- Det skjer viktige ting på den europeiske scene, og vi skal være helt åpne på det som foregår rundt oss. Men regjeringen er sammensatt av tre partier med ulike EU-standpunkter, og Sem-erklæringen er derfor basert på EØS-avtalen, sa Petersen. Han tror uansett at det er svært langt fram til noe islandsk EU-medlemskap.

Jagland fant svaret mangelfullt og noe tafatt. Ifølge Ap-lederen er det ikke nok å «se seg rundt og følge med», når Island kanskje kan komme til å søke om EU-medlemskap i denne perioden. Dersom Island skulle inngå i den store utvidelsen som kommer om få år, kanskje før stortingsvalget i 2005, mener Ap-lederen det er en helt ny situasjon.

- Holder kjeft

- Vi kan ikke la være å mene noe om det som skjer, og med denne regjeringen er det en fare for at alle holder kjeft. Som leder av Arbeiderpartiets utenrikspolitikk forbeholder jeg meg retten til å mene noe om dette. Islandske ledere har jobbet i lang tid i forhold til EU, og vi kan ikke late som ingenting skjer, sa Jagland etter EU-runden inne i stortingssalen.

Petersen mener at debatten i Norge har tatt vel mye av etter den etter hvert så berømte meningsmålingen på Island, der ni av ti islendinger sier de vil forhandle om betingelsene for et medlemskap. Han advarer mot å tolke en enkelt måling som et uttrykk for en grunnleggende kursendring.

- Det er ikke gitt at det blir en nyorientering på Island, og uansett er det svært langt fram til noe medlemskap. Skulle Island bli medlem, vil det selvsagt ha konsekvenser for Norge, men denne regjeringen vil ikke forberede eller sende noen søknad, sa Petersen.

Ingen søknad før 2005

Jagland skjønner godt at den sittende regjering er avskåret fra å sende en søknad om EU-medlemskap. Selv tror han ikke det blir noen aktuell problemstilling i denne perioden, men kanskje like etter valget i 2005.

- Men man må ikke fraskrive seg muligheten for å starte en analyse, og på regjeringsnivå betyr det at man kan sette i gang en prosess i denne perioden, i retning av en ny søknad. Dette er et spørsmål av nasjonal interesse, og det kan ikke være avhengig av det som står i Sem-erklæringen, mener Jagland.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!