Med påholden penn

Utenlandske journalister nyter pressefrihet i Kina fram til OL i 2008. Samme rett gjelder ikke landets egne. Mellom 20 og 40 sitter i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENNE UKA ble det kjent at den kinesiske journalisten Li Changqing skal tildeles The Golden Pen og Freedom for 2008 fra The World Association of Newspapers (WAN). Denne høythengende globale presseprisen ble også i 2007 tildelt en kineser, Shi Tao. Felles for de to prisvinnerne er at de sitter i fengsel.

Li Changqing, reporter og assisterende nyhetssjef i en lokalavis i Fuzhou i Fujian-provinsen, ble dømt til tre års fengsel i januar 2006 for å ha «fabrikkert og spredd falsk informasjon». Da hadde han sittet i varetekt i nesten et år, mistenkt for å oppfordre til undergraving av statsmakten. Han hadde skrevet artikler til støtte for en lokal kader i Kommunistpartiet som offentlig varslet om korrupsjon i administrasjonen. Li ble aldri tiltalt i denne saken, derimot ble han dømt for å ha rapportert om utbrudd av Dengue-feber i Fuzhou. Dette myggbårne viruset fantes tilsynelatende ikke i Kina, i hvert fall hadde ingen offisielle organer varslet om utbruddet.

DEN FORRIGE vinneren av WANs gullpenn, Shi Tao, soner en dom på 10 år for å ha «lekket statshemmeligheter til utlandet». Hans forbrytelse var å sende e-mail som inneholdt opplysninger fra et memorandum fra myndighetene med direktiver om hvordan 15-årsmarkeringen av begivenhetene på Tian’anmen-plassen i 1989 skulle dekkes. Amerikanske Yahoo ga de kinesiske myndighetene opplysninger som avslørte Shis identitet på grunnlag av IP-adressen hans.

Nå har Shi Taos skjebne utviklet seg til å bli et PR-messig mareritt for Yahoo. Nylig inngikk selskapet et rettslig forlik med Shi, journalisten Wang Xiaoning og familiene deres som har reist søksmål mot nettgiganten. Yahoo har forpliktet seg til å «bidra med finansiell, humanitær og juridisk støtte» til de berørte familiene.

Forliket kom umiddelbart etter at Yahoo var blitt filleristet av amerikanske politikere på Capitol Hill. Som Tom Lantos, formann i Kongressens utenrikskomité, så giftig uttrykte det, er Yahoo «teknologisk og finansielt en gigant, men moralsk en pygme».

INGEN VET med sikkerhet hvor mange journalister som sitter fengslet i Kina for øyeblikket. Den USA-baserte Comittee to Protect Journalist nevner 29 fanger, andre (WAN) opererer med tall på nærmere 40. Jo nærmere Beijing-OL kommer i tid, jo større fokus må kineserne vente seg på spørsmål om pressefrihet og sensur. Før Kina ble plukket ut som vertsland, kom Beijing med klare løfter overfor IOC om å forbedre både menneskerettigheter og pressens arbeidsvilkår.

Fra 1. januar i år fikk utenlandske journalister i Kina radikalt forbedret sin bevegelsesfrihet. Fram til oktober 2008 kan vi i teorien reise hvor vi vil og intervjue hvem vi vil uten å måtte innhente offisiell tillatelse på forhånd. Samme frihet gjelder ikke våre kinesiske kolleger. Tvert imot.

I FORRIGE UKE lekket det ut nye opplysninger om et direktiv til kinesiske media fra Generaladministrasjonen for Presse og Publisering (Gapp). Der «henstilles» det om å unnlate å skrive negativt om OL-sensitive spørsmål som «luftkvalitet, matsikkerhet, fakkelstafetten og Paralympics». Propagandaministeriet har nemlig merket seg at utenlandske media ofte plukker opp saker fra lokalaviser, altså bør man legge seg på en positiv linje. Offisielt har myndighetene derimot varslet en aksjon mot «fire falske». Fram til mars neste år skal man bruke krefter på eliminere falske publikasjoner, falske nyhetsbyråer, falske journalister og falske reportasjer. Slik skaper man OL-vilkår med umiskjennelige kinesiske kjennetegn.