Med piano og pistol

Navn: Ehud Barak Alder: 57 Yrke: Statsminister i Israel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1973 vasset Ehud Barak (Barak betyr «lyn» på hebraisk) i land på stranda utenfor Beirut fra en gummibåt. På stranda kledde han seg i en heldekkende svart arabisk kvinnedrakt og gikk inn i byen sammen med sine kommandosoldater. Da Barak forlot Beirut, lå tre palestinske ledere igjen med kulehull i kroppen. De tre skal ha stått bak OL-massakren i München året før. I går presenterte Staten Israels mest dekorerte soldat sin første regjering - seks uker etter at 50,33 prosent stemte ham inn i statsministerkontoret.

Som sitt forbilde Yitzhak Rabin er Barak født i landet Palestina. Det var lite som tydet på at fattiggutten fra kibbutzen Mishmar Hasharon skulle bli til noe. Unge Barak var ikke noe skolelys, men beskrives som lynende intelligent. Talegaver har han derimot ikke. Han ble en glitrende klassisk pianist i ung alder. Som 17-åring vervet han seg til hæren. 20 år etter ble han general, etter blodig karriere. Mange palestinske geriljasoldater har falt for Baraks kuler. En av dem bidro til hans valgkampanje gjennom en plakat der Barak står med pistol over liket av en palestinsk flykaprer.

«Men jeg har aldri virkelig hatet noen araber, verken de jeg har drept eller de som har drept mine beste venner,» uttalte Barak før det forrige israelske valget i 1996. Nå må han bevise det i praksis både i fredsprosessen og i holdningen overfor de israelske palestinerne. Den første testen har ikke vært overbevisende sett med øynene til hans palestinske landsmenn: Barak har jobbet intenst for å få så mange partier som mulig med i sin regjering, inkludert ekstreme jødiske partier. Samtidig har han ikke vekslet et ord med representantene for de palestinske partiene i Israel, til tross for at de politisk ligger nært Baraks parti.

Hos Yassir Arafat er det forsiktig optimistme. Barak har lovet å fortsette i Yitzhak Rabins fotspor. Men ingen tror Barak vil ta på seg sjumilsstøvlene. Som forsvarssjef var han kritisk til Oslo-avtalen og som parlamentsmedlem stemte han avholdende til Oslo 2-avtalen.

«Jeg vil sammenlikne oss med en opplyst spekkhogger: Hvis den ikke blir provosert, så angriper og fortærer den ikke uten grunn,» uttalte Barak i sitt første intervju etter valgseieren (Ha'aretz 18. juni). Arafat må trå varsomt og håpe at spekkhoggeren ikke blir sulten.