Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med rett skal ondt fordrives

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen vil skjerpe lovverket for å hindre at unge mennesker giftes bort mot sin vilje. Sterkere kontroll og tydeligere lovverk skal bidra til å redusere antall tvangsekteskap som er et problem i noen befolkningsgrupper med minoritetsbakgrunn. Tiltaksplanen er utarbeidet av tre departementer, og ble torsdag denne uka presentert av barne- og familieminister Laila Dåvøy, justisminister Odd Einar Dørum og kommunalminister Erna Solberg.
  • Bakgrunnen er de mange rystende vitnesbyrd som er kommet fra unge jenter med innvandrerbakgrunn som er tvunget til å inngå ekteskap mot sin vilje, eller som er kommet på kant med familien fordi de har motsatt seg dette. Mange av dem lever i frykt for represalier. Enkelte er blitt kjønnslemlestet i pakt med absurde forestillinger og i ly av såkalt tradisjon og kultur. Noen har til og med måttet bøte med livet og blitt offer for æresdrap.
  • Et sivilisert samfunn har naturligvis en plikt til å verne sine borgere mot slike ugjerninger og redusere frykten for slike. Vi hilser derfor tiltaksplanen fra regjeringen velkommen. Det er utvilsomt behov for å gjøre lovverket tydeligere og å spre informasjon om hvilke grenser det norske samfunnet setter. Kontrollen må også intensiveres for å avdekke når ekteskap inngås under tvang. Men kontrollmetodene må heller ikke bryte med kravene til rettssikkerhet og likhet for loven.
  • Kravet om at det skal stilles strengere krav til underhold når ektefellene er under 23 år virker underlig. Det vil ikke bare ramme dem som utsettes for tvangsekteskap, men også alle andre. Stiller vi krav om at eksempelvis en ung mann fra Pakistan skal kunne forsørges for å kunne inngå ekteskap med en pakistansk kvinne bosatt i Norge, må det samme kravet stilles til våre egne ungdommer mellom 18 og 23 år. Og skal en trygdet 22-åring nektes retten til å inngå ekteskap med en student, fordi økonomien i en slik situasjon vil være skral? Det ville i så fall bryte mot våre egne lover og moralnormer.
  • Derimot er det positivt at regjeringen ikke vurderer å innføre et generelt forbud mot at søskenbarn gifter seg med hverandre, så lenge det ikke finnes overbevisende medisinske argumenter mot dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!