Med rett til å drepe

Britisk politi har videre fullmakter enn sine israelske kolleger for å hindre selvmordsangrep. Rettsstatens grenser viskes ut når politiet har «rett til å drepe» på mistanke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): «Hvor er bombemennene?» skrek overskrifta på gratisavisa «Metro» den 22. juli i fjor. Den blir distribuert til alle Londons undergrunnsstasjoner, og lest av Londons engstelige pendlere. Ved Stockwell i Sør-London blir avisa plukket opp av den brasilianske elektrikeren Jean Charles de Menezes. Han er på vei til jobb i Kilburn, Nord-London, og har ringt sin kollega for å si at han er litt seint ute. Den nærmeste stasjonen i Brixton er stengt, og han må ta bussen ned til Stockwell.

SAMTIDIG SOM brasilianeren plukker opp «Metro», blir han «100 prosent» sikkert identifisert som Hussain Osman, én av de mislykkede bombemennene fra 21. juli. I Osmans bag finner politiet ei adresse i Tulse Hill, der også Jean Charles bor. At brasilianeren gikk av bussen, tok en telefon, og så steg på bussen igjen gjorde politiet mistenksom. Da Jean Charles rusler inn på undergrunnsstasjonen har han sekunder igjen å leve. Væpnede politimenn i sivil stormer inn overmanner Jean Charles, og pumper sju skudd inn i hodet hans. Tragedien blir nå etterforsket av det granskingskommisjonen for politisaker, og kan koste politimester Ian Blair jobben.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer