Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med rett til å drepe

Britisk politi har videre fullmakter enn sine israelske kolleger for å hindre selvmordsangrep. Rettsstatens grenser viskes ut når politiet har «rett til å drepe» på mistanke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): «Hvor er bombemennene?» skrek overskrifta på gratisavisa «Metro» den 22. juli i fjor. Den blir distribuert til alle Londons undergrunnsstasjoner, og lest av Londons engstelige pendlere. Ved Stockwell i Sør-London blir avisa plukket opp av den brasilianske elektrikeren Jean Charles de Menezes. Han er på vei til jobb i Kilburn, Nord-London, og har ringt sin kollega for å si at han er litt seint ute. Den nærmeste stasjonen i Brixton er stengt, og han må ta bussen ned til Stockwell.

SAMTIDIG SOM brasilianeren plukker opp «Metro», blir han «100 prosent» sikkert identifisert som Hussain Osman, én av de mislykkede bombemennene fra 21. juli. I Osmans bag finner politiet ei adresse i Tulse Hill, der også Jean Charles bor. At brasilianeren gikk av bussen, tok en telefon, og så steg på bussen igjen gjorde politiet mistenksom. Da Jean Charles rusler inn på undergrunnsstasjonen har han sekunder igjen å leve. Væpnede politimenn i sivil stormer inn overmanner Jean Charles, og pumper sju skudd inn i hodet hans. Tragedien blir nå etterforsket av det granskingskommisjonen for politisaker, og kan koste politimester Ian Blair jobben.

MEN POLITIETS retningslinjer står fast. -  Det finnes kort og godt ingen alternativer, sier Ian Blair. Etter 11. september utviklet britisk politi de hemmelige «Operation Kratos» (gresk for styrke) og «Operasjon Clydesdale». Den væpnede spesialstyrken CO19 blir utvidet og trener på å være siste skanse i terrorkrigens hjemmefront. BBC har fått ut unikt innblikk i CO19s rutiner. Spesialstyrken har kodeord for å stoppe en selvmordsbomber med «dødelig kraft». Ordren betyr skudd mot hodet, og er regnet som eneste måten å hindre at selvmordsbomberen før utløst sprengladningen.

SÅ HVEM er det som må ta det grufulle valget om å utløse «dødelig styrke»? Etter at al-Qaida varslet selvmordsangrep mot europeiske storbyer, dro Barbara Wilding på studietur til Israel. Hun ledet da britisk politis strategi for å hindre selvmordsangrep. Israelerne har opplevd over 200 selvmordsangrep siden 1993, og politiet er drillet på hvordan selvmordsbombere skal stoppes. I løpet av et brøkdels sekund må politiet selv ta beslutningen om liv eller død. Erfaringene fra Israel ble tatt med til London, og vurdert nøye. Men det er én viktig forskjell: Israelske politifolk må se at personen har ei bombe før «dødelig styrke» kan iverksettes. I London er det nok at politiet har en sterk grunn til å tro at personen utgjør en fare.

HVEM HAR ansvaret dersom en uskyldig person blir drept? Britiske regjeringsadvokater har forsikret politiet at skarpskyttere trolig unngår tiltale dersom de bruker «dødelig styrke» mot uskyldige personer. Forsikringen gir politiet i praksis «rett til å drepe» på mistanke. Garantien om at enhver er uskyldig før det motsatte er bevist, blir nærmest meningsløs. «Sunday Times» har fått tak i et scenario som politiet har oversendt myndighetene. Tony Blair er på konferanse sammen med USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld. En person nærmer seg ei gruppe demonstranter. Han virker nervøs og har en sekk på ryggen.

POLITIET BLIR mistenksom og skyter ham i hodet. Mannen viser seg å være uskyldig. Noen timer seinere nærmer ei kvinne seg sperringen utenfor konferansesalen. Hun bærer en ryggsekk, og ser ut som hun er i transe. Ordren om å bruke «dødelig kraft» går ut til en av politiets skarpskyttere. Som nekter å adlyde. Kvinna utløser bomba og tar med seg ti uskyldige personer.Slike scenarier brukes for å sikre politiet juridisk ryggdekning dersom uskyldige blir drept. Menneskerettighetsgrupper raser. Sist helg trakk lederen for Liberty, Shami Chakrabarti, seg fra et politiutvalg som går gjennom metodene. -  Alt var bare et spill, sier hun.Når kampen mot terror kjempes i gatene må rettssikkerheten vike.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!