Med rett til å lyve

NEW YORK (Dagbladet): Er det slik at den mest populære gutten i klassen har rett selv når han lyver? Ja, hvis han heter Bill Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Etter at president Clinton vant tilbake folket under kongressvalget, holder alle med Bill. Ikke bare lyver mannen. Ikke bare har han presset sine underordnete til å lyve for å dekke ham. Og ikke bare har han latterliggjort loven mot seksuell trakassering slik at det kan ta tid før noen tør gå rettens vei med denne loven i hånd. Han holder gud hjelpe meg også på å bli selveste helten, et supermannfolk.
  • La det være klart at mens spesialetterforsker Ken Starr i går kvernet i timevis om detaljene vi alle kjenner etter bortimot et års offentlig grafsing i Clintons sexliv: Folket synes faktisk Clinton er blitt mer av et mannfolk. Og kvinnene synes han er enda mer sexy. Den store skurken heter nå pressen som serverer oss tøvet. Jøss, hvem ville ikke ligge med selveste presidenten? Seksuell trakassering, liksom. Dette ifølge meningsmålinger i en rekke amerikanske aviser.
  • Poenget er at Clinton er så populær at det holder på å bli vanskelig å påpeke følgende feite fakta uten å bli beskyldt for å være en hyklerisk og bakstreversk moralist: Presidenten har løyet under ed og han har brukt sin enorme makt til å legge hindringer i veien for granskningene av ham. Så nå begynner også pressen å unnskylde seg. Hvem vil ikke være på lag med den mest populære gutten i klassen?
  • I Europa har vi ledd lenge av den usofistikerte dobbeltmoralistiske ånden som behersker det etablerte Amerika og som lager skandaler av presidenters små surrete sidesprang. Utenkelig at europisk presse, med unntak av våre britiske kolleger som fortsatt slipper haken ned hver gang en eller annen landbruksminister blir tatt med rumpa bar i parken, at vi skulle forveksle en politisk krise med litt uskyldig utenomekteskapelig sex.
  • Og ser dermed bort fra at saken mot Clinton handler om at Monica Lewinsky skulle vitne i en sak som gjelder seksuell trakassering og som kom til forlik mellom Clinton og Jones i forrige uke. Ja da, jeg er ganske enig i at resten har vært en sammenhengende pinlighet.
  • Men hvis Clinton har satt loven mot seksuell trakassering ut av funksjon fordi den nå er latterliggjort. Og hvis den kanskje mest profesjonelle standen i USA, den seriøse pressen, nå ber om unnskyldning for å ha gjort jobben sin som er å grave fram sannheten når en president lyver, da skal vi virkelig beklage. Neste gang kan det nemlig handle om langt farligere saker enn sex. Og nå vet alle det: Presidenten lyver.

KOMMENTAR

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer