Med rett til å skrive

Navn: Mari Toft Alder: 46 Yrke: Skribent og anarkist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som anarkist mener hun selvsagt at den store verden beveger seg mot kaos for egen motor. I mindre verdener hender det at Mari Toft forsøker å hjelpe litt til. Seinest i foreningen med det noe tungpustede navn Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, hvor hun med øyeblikkelig virkning forleden fratrådte som redaktør av foreningens blad Prosa.

Eller rettere: Mari Toft, alias Syphilia Morgenstierne, fikk sparken som tidsskriftredaktør. Fordi hun, under det psevdonymet hun fikk domstolens velsignelse til å bruke, fornærmet halve forlagsverdenen og hele litteraturprofessorlauget med en ondskapsfull artikkel om bokdirektørene William Nygaard og Geir Mork. Guttene som sammen spiste opp Universitetsforlaget.

Syphilia skrev om Aschehougs Nygaard at han er «blitt en kvinneforfører av rang, men med et kvinnesyn som kan få enhver til å steile». Dessuten hevdet hun at Nygaard bruker attentatet mot seg i forhandlingsøyemed ved med rene refleksbevegelser å ta seg til skuddstedet. Om Gyldendals Mork skrev hun at han bruker en fyllepenn med grønt blekk for å likne sitt store forbilde Harald Grieg, og at han slett ikke er elsket i sitt eget forlag.

Fornærmelsene fikk det til å sprekke for fire litteraturprofessorer i Bergen. I brev til foreningen og til bladet Prosa krevde de at Mari Toft måtte instrueres i å la være å gå utenfor journalistiske saklighetsnormer. Foreningens første reaksjon var å la Toft fortsette. Men så fikk hun altså sparken. Andedammen hadde ikke lenger plass til henne.

Ikke skal vi gi oss ut på å analysere det eventuelle kollektive publisistiske mot i fagforfatternes og oversetternes forening. Og Syphilia Morgenstierne kan saktens være vanskelig nok å ha med å gjøre. Men uansett oppsigelsens begrunnelse er det noe kilent for landets mest profilerte skribenter og prinsipielle forsvarere av ytringsfriheten å kvitte seg med en frittalende redaktør. Selv om påtroppende styreleder Trond Berg Eriksen mener at fem år er en naturlig periode for redaktører.

Syphilia Morgenstierne klarer seg nok, der hun lever i samboerskap med Mari Toft et steinkast fra Gateavisas gamle lokaler i Homansbyen. I aller verste fall kan de søke tilflukt i Holmenkollåsen, der Syphilia en gang mente alle hasjrøykere burde skjule seg. Der trenger de ikke frykte politirazzia, og mødrene går uansett på valium, skrev Syphilia. Uten at noen ble fornærmet av den grunn.