Med rett til å slå

Kabinansatte i Swissair har fått tillatelse til å kvittere med et vingeslag dersom passasjerene skulle bli klåfingrede, og SAS flyr nå med økt bemanning for å bevare freden ombord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere fulle og bråkete flypassasjerer er årsaken til at det sveitsiske selskapet har gitt sitt kabinpersonale lov til å slå i fra seg dersom passasjerene kommer med frekke tilnærmelser, skriver Aftenposten. Ordningen er ny av året.

Vold og trakassering

John Lyng i kabinforeningen i SAS, skulle gjerne sett at de hadde en tilsvarende ordning.

- Vold og trakassering av mannskapene i flyene, spesielt på langrutene, er et økende problem - man kan nesten snakke om en epidemi, sier Lyng.

- Det skal stadig mindre til for at passasjerer begår voldelige handlinger mot de ansatte i kabinen. For en tid siden fikk en flyvertinne i SAS en knyttneve i maven av en rasende passasjer som syntes det var for kaldt i flyet da han kom om bord, forteller han til avisen.

Ledelsen i SAS har imidlertid gått med på å utvide bemanningen fra syv til åtte på flyvninger mellom Skandinavia og Bankok.

Nær ved å styrte

I 1998 og 1999 registrerte SAS og Braathens tilsammen 192 tilfeller av vold og bråk i lufta.

Det siste alvorlige tilfellet hvor en passasjer satte flysikkerheten i fare skjedde i romjulen, på en av British Airways flyvninger fra London til Nairobi, hvor en kenyansk mann brøt seg inn i cockpiten og var nær ved å styrte jumbojeten med 398 passasjerer.