Med ryggen mot veggen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det tar seg lite godt ut når næringsminister Ansgar Gabrielsen med ryggen mot veggen må forsvare seg mot sinte verftsarbeidere i gule kjeledresser, som står i fare for å miste levebrødet, med at næringsministeren ikke har noe verktøy i sin verktøykasse som kan reparere det som er gått i stykker. Når det står om jobben, er det liksom ikke så mye vits i politikere som sitter på sitt fine kontor uten verktøy.
  • Men Gabrielsen har rett i noen av de argumentene han bruker om at styringsredskapet forsvant da Statoil ble delprivatisert, og i at Arbeiderpartiets Olav Akselsen er populistisk når han stikker dette faktumet under stol. Det er likevel ikke slik at den norske næringsministeren alltid må forholde seg passiv. Det er svært mye som tyder på at hans kolleger rundt om i verden, som er underlagt akkurat de samme reglene som Gabrielsen, verken er passive eller handlingslammet når det gjelder å verne om industriarbeidsplasser.
  • Sammen med næringsminister Gabrielsen har denne saken stilt den allerede hardkjørte energiminister Steensnæs til veggs. Fra hans departement kom i går meldingen om at man der nå vurderer å lyse ut leteblokker utenfor Lofoten i neste konsesjonsrunde. Det har selvsagt alarmert miljøorganisasjonene. I tillegg til miljøbekymringene er vi alarmert av at signalet kommer som et forsøk på å dempe uroen rundt tapet av Snøhvit-kontrakten.
  • Det halve løftet om at ledige leterigger skal få slippe til i dette sårbare området, forskutterer den pågående konsekvensutredningen for Lofoten og Barentshavet. En høyst rimelig konklusjon på gårsdagens uttalelser fra Oljedepartementet er at man der allerede har tatt standpunkt, og vil lyse ut leteblokker, lenge før konsekvensutredningen er klar og før man kjenner dens innhold.

Den typen saksbehandling undergraver tilliten til hele prosessen. Det er enda tristere når det skjer for å dempe reaksjonene på at regjeringen har sovet i timen mens Snøhvit-kontrakten ble behandlet.