Med ryggen mot veggen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hennes biograf, Carl Bernstein, sier at Hillary Clinton kjemper med ryggen mot veggen etter nederlaget for Barack Obama og John Edwards i Iowa, men føyer til at det er da hun er på sitt aller beste. Bernstein sier at det vil være å dumt å sette penger på at nederlaget i dette slaget betyr at hun vil tape krigen. Både Bill og Hillary startet valgkampen i New Hampshire med valgmøter klokka 0800 i går morges. Tempoet forteller alt om hvor hardt tredjeplassen i Iowa har rammet hennes kandidatur. Hun har falt fra en status som den ledende og uovervinnelige kandidaten til at velgere og kommentatorer spør om hun i det hele tatt er valgbar.

Men den største utfordringen blir å finne svaret på den bølgen av entusiasme som løfter Barack Obama fram til en overbevisende seier i Iowa. Han vant fordi han klarte å mobilisere nye velgere til å møte opp på partimøtene i den iskalde januarkvelden. Det bidro vesentlig til at deltakelsen i år mange steder var dobbelt så stor som for fire år siden da de begeistrede unge velgerne sviktet Howard Dean i det avgjørende øyeblikk.

Barack Obama overbeviste stort med seierstalen til tilhengerne i Hy-Vee Hall i Des Moines. Han var verdig, inkluderende og inspirerende. Han behersket øyeblikkets ganske svulstige og luftige retorikk slik at de jublende aktivistene gikk ut i januarnatta med blussende kinn og glød i øynene.

Hillary Clinton har til gode å finne et svar på dette. Obama fikk til og med fem prosent større oppslutning blant de kvinnelige velgerne. Det er selvsagt vanskelig å være inspirerende i nederlagets stund, men det store spørsmålet er om Clinton klarer å bli «The Comeback Girl» i New Hampshire på tirsdag.

Blant republikanerne baner Mike Huckabees evangeliske triumf over Mitt Romney mest av alt veien for John McCain i New Hampshire der han er på sterkt stigende kurs. Og med magre tre prosent oppslutning i Iowa havner Rudy Giuliani i skyggenes dal.