Med ryggen mot veggen

De bonussmurte turbokapitalistene har sendt USA i fritt fall og verden inn i ukjent økonomiterreng, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Universets herrer på Wall Street, og deres trosfeller i den nå avgåtte regjeringen med George W. Bush i spissen bak Dick Cheney, har demonstrert sin verdensomspennende innflytelse. Deres grådighet og ansvarsløshet har sendt store deler av verdensøkonomien i fritt fall, og redusert supermakten USA til en vaklende gjeldsslave som risikerer å gå konkurs.

President Barack Obamas plan er å drive med billionunderskudd i de nærmeste åra. Han vil pøse lånte penger inn i fallittbanker og forsømt infrastruktur mens forbrukerne får skattelettelser slik at de holder forbruket høyt. Samtidig skal han «forandre» Amerika à la Franklin Delano Roosevelt.

Men alt sammen avhenger av at Kina fortsatt vil finansiere dette prosjektet av sine overskudd og valutareserver, også etter at krisa gjør Kinas overskudd mindre og behovet for å bruke penger i egen økonomi større. Økonomen Alice Rivlin fra Bill Clintons tid er en av de ikke så mange som retter oppmerksomheten mot denne siden av president Obamas økonomiske redningsprosjekt.

De fleste andre stoler på at Kina vil bla opp av egeninteresse. Kineserne har allerede kjøpt så mye amerikansk gjeld at det er blitt et skjebnefellesskap der Kina ikke har råd til at USA går i inflasjon. Dessuten trenger Kina amerikanske forbrukere som kunder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer