Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med ryggen mot verden

Irans president Mahmoud Ahmadinejad gjør som han vil. I dag kommer meldingene om at Iran igjen har gjenopprettet prosessen for å anrike uran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran har gjenopptatt prosessen med å anrike uran i dag, melder diplomater, ifølge nyhetsbyråene Reuters og Ap. I tillegg har iranske myndigheter utsatt forhandlingene med Russland.

Russland har ved flere anledninger tilbudt seg å anrike uran for Iran på russisk jord. Men iranerne har hele tiden vært lunkne til dette russiske forslaget. I dag ble det også klart at Iran nå utsetter samtalene med Russland på ubestemt tid på grunn av den «nye situasjonen», ifølge den iranske presidentens talsmann, Gholamhossein Elham, og BBC.

Misbruk

- Uran-gass er puttet inn i tre maskiner, ifølge en seniordiplomat som kjenner Irans atomprogram, skriver Ap. Diplomaten vil være anonym fordi han ikke har tillatelse til å uttale seg om saken. Også en annen diplomat skal ha bekreftet at Iran har startet prosessen med å anrike uran.

Et så godt som samlet verdenssamfunn er bekymret over at Iran kan komme til å misbruke atom-teknologien. Hvis først Iran behersker prosessen med å anrike uran, kan de også lage atombomber.

Selv hevder Iran at de ikke har til hensikt å skaffe seg atomvåpen, men vil bruke anriket uran i energi-produksjon.

Mistenksomme

Iran har holdt de mest sensitive delene av atomprogrammet hemmelig for det internasjonale atomenergibyrået IAEA og omverdenen i 18 år. Først i 2003 bestemte Iran seg for å informere IAEA om planene om å utvikle atomenergi. Siden den gangen har Iran stort sett samarbeidet med IAEA. Men - det er de mange årene med hemmelighold som gjør at mange land i Vesten ikke stoler på Iran.

FRITTALENDE: Siden Irans president Mahmoud Ahmadinejad kom til makten i fjor høst, er det oppstått en rekke diplomatiske kriser på grunn av hans krasse uttalelser. Ved en rekke anledninger har presidenten uttalt at han ønsker Israel slettet fra verdenskartet. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/REUTERS
FRITTALENDE: Siden Irans president Mahmoud Ahmadinejad kom til makten i fjor høst, er det oppstått en rekke diplomatiske kriser på grunn av hans krasse uttalelser. Ved en rekke anledninger har presidenten uttalt at han ønsker Israel slettet fra verdenskartet. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/REUTERS Vis mer

- Jeg skjønner Vesten godt. Jeg stoler heller ikke på mine myndigheter, sa en iransk student i Teheran til Dagbladet i forrige uke.

Andre iranere som Dagbladet.no snakket med, synes at verdenssamfunnet må la Iran få lov til å utvikle atomenergi.

- Vi er er over 70 millioner innbyggere. Vi trenger energi. Hvorfor skal ikke vi få lov til å utvikle atomenergi når land som USA, Kina, Israel, Pakistan, India og Frankrike får lov det, spør mange iranere Dagbladet.no.

Ifølge den internasjonale ikke-spredningsavtalen NPT (Nonproliferation Treaty), som Iran har undertegnet, har land lov til å utvikle atomenergi. Det er utviklingen av atomvåpen som er forbudt.

Ødelegger

Den 4. februar ble det klart at Iran-saken skal tas opp i FNs sikkerhetsråd i mars måned. Så fort avgjørelsen ble offentliggjort, gikk det iranske regimet ut og sa at de vil gjenopprette prosessen med å anrike uran.

De første reaksjonene på at Iran i dag igjen gjenopptar prosessen med anriking av uran, er udelt negative.

- Nok en gang ignorerer iranerne det internasjonale samfunnet. De skaper ytterligere hindringer for å komme fram til en løsning. Iran gjør det vanskeligere å fortsette forhandlingene, sier en anonym EU-diplomat ifølge Ap.

Les også sakene:

OMSTRIDT OMRÅDE: Dette satelittbildet viser Irans atomkraftverk Natanz. Inspektører fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA skal etter planen besøke Natanz i morgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media