Med ryggen til livet

Halvparten av de gateprostituerte i St. Petersburg er hivsmittet. Vera (28) er en av dem. Hun selger seg 6 - 8 ganger daglig for å skaffe penger til det daglige skudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet):

D et er ganske seint på kveld. Vera er snart ferdig med dagens siste økt på gata. Hun trekker en røyk opp av pakka, og puster ut.

-  Jeg vil gjerne fortelle min historie. Men jeg kan ikke stå fram og vise ansiktet mitt. Hvis en av mine kunder eller politiet skulle få vite at jeg har hiv, ville de drepe meg. Ei aidssjuk hore er ikke mye verdt i Russland, sier «Vera». For også navnet hennes er endret i denne artikkelen. Vera er heller ikke fotografert i strøket der hun jobber eller bor. Hun mener det ville være livsfarlig.

Fronten i krigen mot en aidsepidemi i Europa går her, i horestrøket i St. Petersburg og i andre russiske byer.

Men Vera står ikke akkurat på barrikadene i denne krigen. Hun ligger snarere nederst i skyttergraven.

VIRUSET SPRER SEG:

FN har advart om at Russland, Ukraina og de baltiske landene kan stå foran en aids-epidemi som vil likne den i Afrika, hvis ikke noe dramatisk gjøres nå. En studie gjort av en engelsk forskergruppe konkluderer med at hver 20. voksne russer kan være hivsmittet om fem år. Offisielt er det en million hivsmittede i Russland. Det virkelige tallet er trolig mye høyere.

Hittil har hiv stort sett vært forbeholdt de sprøytenarkomane og prostituerte. Nå sprer viruset seg i den allmenne befolkningen.

Faren nå er at hiv sprer seg i den allmenne befolkningen med rekordfart. Inntil nå har viruset for det meste vært forbeholdt sprøytenarkomane og prostituerte. Som så mange andre ble også Vera smittet av ei sprøyte hun delte med andre. Mange partnere og dårlig beskyttelse har lang tradisjon i Russland og det tidligere Sovjetunionen.

-  Slaget om hvorvidt hiv skal nå epidemiske dimensjoner i Russland står akkurat her akkurat nå. Slaget står over hele Russland akkurat nå, sier Larissa Garieva.

Hun leder avdelingen for utegående sosialarbeidere i Stellit, en utenlandskfinansiert organisasjon som jobber for å kartlegge omfanget av hivepidemien, og hjelper de prostituerte som er smittet.

SEX UTEN BESKYTTELSE:

Selv om Vera bedyrer sin uskyld, og sier hun ikke har sex med sine kunder uten beskyttelse, så sier hun to ting som er minst like viktige:

-  Er det bare 50 prosent av oss gateprostituerte som er smittet? Tull. Alle jentene som jeg kjenner her i strøket er smittet. Jeg kjenner mange som har sex uten beskyttelse. Hvis de får dobbelt betalt for det, og hvis de trenger en dose, så er det klart de gjør det, sier Vera.

-  Men ikke du?

-  Nei, jeg har ikke gjort det, sier Vera.

-  Vi kan vel si at horestrøkene i St. Petersburg og andre russiske byer er aidsbomber, sier Garieva.

KJØNNSSYKDOMMER FLORERER:

Vera tar imot en pose med kondomer, og sier takk.

Garieva sier det er rundt 8000 gateprostituerte i St. Petersburg som må jobbe hver dag. I tillegg er det omtrent like mange som jobber i «massasjeinstitutter» og i hotellene, pluss at det er mange som prostituerer seg i helgene, eller bare av og til.

-  Livet på gata her er hardt. Alle jentene sier de bruker kondom. Men praktisk talt alle jentene har en eller annen kjønnssykdom. 48 prosent har hiv, 30 prosent har syfilis. Dessuten blir mange gravide. En hivsmittet jente fødte et dødfødt barn for noen uker siden. Neste dag var hun på gata for å tjene penger til sitt heroinskudd, sier Garieva. Hun sier jentene ikke føler noe ubehag med alle sykdommene, så lenge de har nok stoff.

TØFF KAMP MOT AIDS:

UNAids-representanten i Moskva, dr. Perdo Chequer, som jobber med hivepidemien, sier at myndighetene må øke befolkningens bevissthet om aidsfaren på en dramatisk måte. Han sier de utsatte gruppene har det han kaller en ny profil. Han advarer mot at hiv er forbeholdt sprøytenarkomane og prostituerte.

-  Mange andre føler at dette ikke angår dem, selv om de har mange partnere og ikke bruker kondom, sier Chequer.

Det er nettopp her faren ligger. Aids er ny som sykdom i Russland, siden de fleste ble smittet helt nylig, eller for få år siden. Det er derfor få som er synlig syke, og de som er det gjemmer symptomene så godt de kan. President Vladimir Putin nevnte farene i sin tale til nasjonen i vår. Aids truer ikke bare mennesker, men også økonomien. Demografer fryktet at deler av Russland rett og slett kan bli avfolket hvis epidemien ikke stanses.

ALT BEGYNTE BRA:

Det var ikke et livsløp som narkoman hivsmittet gateprostituert som var lagt for Vera. Hun var et musikalsk talent som spilte fiolin. Og fingrene hennes er sterke og langlemmete, som skapt for å være trofast med en fiolinhals, og ikke likegyldige med bøttevis av menn.

-  Foreldrene mine døde i en flystyrt da jeg var 14. Inntil da var jeg et lykkelig barn, sier Vera. Men det var likevel ikke da det gikk galt for Vera.

-  Jeg fullførte skolen og begynte på et musikkinstitutt. Jeg hadde gode utsikter til en god jobb, sier hun.

Men så ble Vera sammen med en langer. Han ble tatt, havnet i fengsel, og Vera sier det plutselig var hun som hadde ansvar for businessen. Heroin ble levert, heroin ble hentet, og Vera begynte å smake på varene, sier hun.

-  Noen av jentene som trakk på gata, oppsøkte meg, vi delte gjerne en dose, og etter hvert var jeg hekta, sier Vera.

GJØR ALT FOR PENGER:

Vera sier hun hadde fått lov av kjærestens venner å bruke av stoffet, men etter at hun begynte å dele med venninner, ble det brukt for mye stoff. Kjærestens venner krevde at hun skulle betale tilbake.

-  Det var bare en måte å betale tilbake på, det var å trekke på gata for å tjene pengene, sier hun.

-  Jeg tok hivtesten i mars i fjor. På mange måter var det en lettelse. Alle andre i strøket er smittet, så hvorfor ikke jeg?

-  Men du fortsatte å jobbe. Hvordan føles det å ha sex med så mange, og vite at du er hivsmittet?

-  Jeg og alle jentene her jobber fordi vi må. Vi kan bare tjene penger på dette hullet. Mange gjør alt for penger, sier Vera.

-  Men når du tenker på at du kan smitte folk, hva tenker du da?

-  Da synes jeg synd på dem. Noen kunder ser meg inn i øynene, og spør om jeg er smittet, da smiler jeg og sier at det er jeg selvsagt ikke. Noen av kundene er så redde at de både tar på oss med hansker, og onanerer i hansker. Egentlig er det ganske komisk, sier Vera.

VERAS TØFFE HVERDAG:

Veras dag er pedantisk ordnet, etter en sprøytenarkomans behov. Hun står opp klokka 09.00, vasker seg, går en tur og setter en dose. Så jobber hun fra klokka 12.00 til klokka 15.00, da hun setter en ny dose og hviler til klokka 18.00. Så jobber hun til klokka 21.00 eller seinere, setter en tredje dose, og legger seg. Sånn er hver eneste dag.

Vera må ha mellom seks og åtte kunder hver dag for å få til de daglige skuddene, og litt til mat, klær, husleie og den daglige bestikkelsen til politiet. Hun forteller historier om voldtekter og bortførelser. Om at politiet leier badstuer i helgene, og tvinger jentene fra gata til å varte dem opp med medbrakt vodka og sex.

-  Med ditt kjennskap til russiske menn, tror du krigen mot hiv kan vinnes?

-  Nei, det tror jeg ikke. Russiske menn er ikke redde for noe når de har fått litt vodka. Da ber de ofte om, eller truer seg til sex uten kondom. Hva de tenker når de kommer hjem vet jeg ikke, sier Vera.

-  Med ditt kjennskap til dine kolleger, tror du hivkrigen kan vinnes?

-  Nei, jeg tror ikke det, sier Vera.

UNGE JENTER REKRUTTERES:

Fra en nattklubb i byen dunker rytmene fra høyttalerne. En skjønnhet på rundt 20 svinger hofter og bryst så man mer enn aner det landskap som for syns skyld er dekket av ei lita tøystripe. Foran henne står to unge jenter som tar på hverandre og imiterer jentesex. De gjør munn og øyne runde når de ser på mulige kunder, og på forbausende kort tid er både jentene og kundene borte.

Vi er i den andre enden av sexindustriens næringskjede. Det er her de unge jentene jobber, de som tjener penger til sin daglige Armani eller St. Laurent, og ennå ikke til det daglige skudd.

-  Mange av de unge jentene på klubbene havner i badstuene og på gata. Vi har ennå ikke kartlagt hvor mange av dem som er hivsmittet. Men jeg tror smitten er mindre utbredt enn blant dem som er på gata, sier Larissa Garieva.

NORSKE KRONER MOT HIV:

Per Miljeteig i Pluss - Landsforeningen mot aids, sier aids i Russland er en tikkende bombe, og at det er viktig at Norge bidrar med penger.

-  Det er viktig i et land som Russland å begynne bevissthetskampanjer. Aids må synliggjøres, for å unngå en katastrofe, mener han. Han samarbeider blant annet med Stellit og Ragnar Næss i Pertinaxgruppen, som i flere år har drevet flere aidsprosjekter i St. Petersburg.

Organisasjonen Stellit finansieres av EU-midler, 0g midler fra Det norske helsedepartementet.

-  Hva kunne dere ikke gjort uten finansiering fra blant annet Norge?

-  Ingen ting. Vi er hundre prosent finansiert av midler utenfra, sier Garieva. Hun sier at det blant annet ville bli slutt på å dele ut kondomer gratis. Hun tror det dramatisk vil øke tilfellene av sex uten kondom mellom prostituerte og kunder.

-  Hvis dere fikk dobbelt så mye penger?

-  Da ville vi utvidet tilbudet, kjøpt oss en buss, ei varmestue med mat, pleie, og ansatt leger som kunne ta seg av jentene medisinsk, sier Garieva, som mener det er veldig viktig at hjelperne er der jentene er.

LITE Å HÅPE PÅ:

For Vera er det uansett for seint, mener hun. Hun sier hun ikke vil ha behandling og at hun håper hun er død før aidssykdommen og smertene kommer.

Dagbladet har tatt henne med til stedet der en av verdenslitteraturens mest kjente prostituerte, Dostojevskijs Sonja Marmeladova, bodde. Hun står ved Gribojedova-kanalen, der også Sonja og hennes venn Rodion Raskolnikov sto.

-  Det er vakkert her, men det er lenge siden jeg har vært her, sier hun. Så ber hun om å bli kjørt hjem. Der venter langeren med stoff, og en ny økt med nye menn.

PROSTITUERT MED HIV: «Vera» vil gjerne fortelle sin historie, men vil ikke vise ansikt. Markedet hun opererer på er så tøft at hun frykter for livet sitt om politiet eller kundene hennes skulle gjenkjenne henne og få vite at hun er hivsmittet.
EN VAKKER BY: Prostituerte «Vera» står på en av bruene over den vakre Gribojedova-kanalen som renner gjennom hjertet av St. Petersburg. Det er lenge siden hun sist var her. Livet hennes leves mest i lyssky bakgater. Byen har rundt 8000 prostituerte.
UTKLEKKINGSANSTALT: I St. Petersburg er det mange nattklubber. Mange unge jenter starter her som lettklede danserinner, men ender etter hvert opp i prostitusjon.