Med scooter til reinflokk i natt

BIESKENJARGA (Dagbladet): Kronprins Haakon dro seint i kveld avgårde med snøscooter for å delta under flytting av en reinflokk langt ute på Finnmarksvidda. Kronprinsen skal etter planen være ute store deler av natta, og blant annet gjete og samle flokken, som er i drift mot nye beitemarker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsen besøker flytteleiren til reineier Nils Anders Eira, som også er formann i Karasjok flyttsamelag.

- God tur! ropte vesle Mads Myrskog Åsen like før scooterfølget forsvant fra Bieskenjarga.

Pjokken fra Karasjok fylte ni år i går, og fikk litt av en bursdagspresang da kronprinsen ropte ham bort til seg. Der fikk han et varmt håndtrykk etter at kronprinsen hadde tatt av seg hansken.

- Det kan bli tøffe kjøreforhold, mente lensmann Svein A. Hanssen i Karasjok, som ledet scooterfølget på

15 personer. Snøen lavet nemlig ned i store våte flak da kronprinsen føk avgårde i slede etter snøscooter. Kronprinsen delte seteplass med Karasjoks ordfører Kjell Sæther.

Men først fikk han en luhkka, et samisk overtrekksplagg, av turleder Terje Tretnes. Et plagg som samene bruker til å beskytte seg mot tett snødrev.

- Denne vrenger du bare av deg når vi kommer fram. Så er du like tørr og fin, sa Tretnes.

Kronprinsen skuttet seg litt. På spørsmål fra Dagbladet sa han:

- Jeg synes det er bare deilig med litt snø. Men jeg håper at det letner litt når vi kommer fram, sånn at det går an å se det som skal foregå.

Kronprins Haakon nølte litt da han fikk spørsmål om dette ville bli hans sin første nattlige snøscootertur.

- I hvert fall den første natten i slede etter snøscooter, slo han fast.

- Ville kronprinsen helst sittet foran?

- Jeg er komfortabel her bak også, smilte tronarvingen.

Kronpris Haakon ble først fraktet med bil til Bieskenjarga, 18 km fra Karasjok. Deretter tok han fatt på den halvtime lange scooterturen over fjellet Skaidejavre til reinsdyrleiren Poasttajaggi. Der skulle han møte Eira, som nå flytter flokken på flere hundre reinsdyr over til vårbeite.

Kronprins Haakons nattutflukt skal vare til til klokka 04.00 andre påskedags morgen.

Etter å ha gjetet og samlet reinflokken, skal kronprinsen besøke Nils Anders Eiras lavvu (sametelt).

Der får han nattmat bestående av tørket reinkjøtt.

Eiar har med seg kone og sine to barn. Familien vil fortelle kronprinsen om vårflyttingen før og nå _ og om lavvuens betydning for reingjeteren.

Eira har planer om å overrekke kronprinsen to gaver: et eksemplar av Karasjok Flyttsamelags jubileumsbok _ og en kaffepose av reinskinn.

Kronprins Haakon har hatt en lang dag. Den startet med gudstjeneste og barnedåp klokka 11, festmåltid klokka 12.30, sopelimhockey-utflukt midt på dagen, middag med fylkesmannen ved 19-tida _ og turen til reinflokken mellom 21.30 og 04.00.

NATT MED SCOOTER OG REINSDYR: Kronprins Haakon drar på seg en luhkka til beskyttelse mot det tette snødrevet før snøscooterturen til reinflokken startet. Han fikk det samiske dekkeplagget av turleder Terje Tretnes. Til høyre står vesle ni år gamle Mads Myrskog Åsen, som like etter ønsket kronprinsen god tur _ og deretter fikk håndhilse på ham.