Med Sharon for mer krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Ariel Sharon avsluttet i helga valgkampen i Israel med å sende sine soldater inn i Gaza by, der minst tolv palestinere ble drept. Den kompromissløse krigeren vet hvordan han skal sanke stemmer før morgendagens valg. Det blir et valg Sharon og høyresida vinner og de som fremdeles tror på fred, taper.
  • Egentlig vil et flertall av israelerne ha en fredsløsning med palestinerne, men de har samtidig bare tro på jernnevens makt. Arbeiderparti-leder Amram Mitzna gikk til valg på å gjenoppta fredsforhandlingene med palestinerne uten forhåndsbetingelser. Israelske soldater skulle trekkes tilbake fra okkuperte områder og israelske bosettinger fraflyttes. Det er søt musikk for oss som fremdeles håper på en rettferdig fred, men det er et valgutspill israelerne for tida ikke er villige til å kjøpe. Arbeiderpartiet ligger an til å få under tjue av de 120 plassene i nasjonalforsamlingen Knesset.
  • Det er ikke bare duen Mitzna som har styrket Sharons stilling, men også superhauken George W. Bush. Israelere flest støtter opp om en krig mot Saddam Hussein, i troen på at de kan bli kvitt en av sine verste fiender. Det er et dristig spill. Selv om Saddam Hussein blir styrtet, kan en krig der sivilbefolkningen i Irak blir tapere, øke den arabiske motstanden mot Israel. Det kan også skape enda større problemer i forholdet til palestinerne.
  • Tross korrupsjonsanklager både mot ham og hans Likud-parti, blir Ariel Sharon valgets seierherre i morgen. Men han er langt fra å få parlamentarisk flertall. Slik det ser ut nå, må han støtte seg på flere partier langt ute på høyresida. Det betyr en enda mer uforsonlig politikk i forholdet til palestinerne. Morgendagens valg er en gavepakke til ekstremistene både på israelsk og palestinsk side. Det er tragisk. Det er både trist og bekymringsfullt at israelske velgere tror at militær makt er det eneste som kan gi dem sikkerhet. Til nå har Ariel Sharon bare klart å gi sitt folk mer krig.