Med skeivt blikk

Nye Blikk forvirrer -det er både svært lovende. Og litt for tynt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardær Christen Sveaas har spyttet fem millioner norske kroner inn i nylanseringen av Blikk -månedsbladet for lesbiske og homofile.

De fem millionene har Blikk blant annet brukt til å gå fra avisformat til magasinformat, og det fungerer som et signal for den retningen bladet synes å ta: Det er på vei fra et menighetsblad til et livsstilmagasin. På den veien har det kommet langt uten å miste sjela si, og det er positivt.

Egentlig er det ganske enestående at homofile og lesbiske har et livsstil blad sammen - til tider kan avstanden mellom de to gruppene nesten virke lenger enn mellom hver gruppe og heterofile. Men miksen føles naturlig i nye Blikk.

Dersom vi går ut fra at milliardær Sveaas har investert i magasinet av rent forretningsmessige hensyn , må vi anta han tror han her satser på et marked i vekst. Fortsatt ligger mye igjen på annonsesiden, her dominerer designannonser, helserådsadvarsler, nett og telefonkontakt for homser - og en tradisjonell helsides annonse for en homoklubb («My Friend - spør etter rabattkort _ husk kondom»).

Men artiklene er gode. En kritisk dekning av Jan Erik Volds behandling av Gunvor Hofmos legning og en god spalte av Pernille Ryg er blant de bedre innslagene. En reportasje fra Dagens Næringslivs røykerom der en nyansatt, tidligere sportsjournalist i VG blir gjort til objekt, i det minste for skribentens gay-radar - er underholdende - kanskje særlig for oss i mediene. Interiørdekningen av Oslo homsesteder er en god ide, og vi merker oss at «Enka» er for bonderomantisk i stilen.

Når bladet likevel virker litt tynt, kan det selvsagt skyldes at man godt kunne lest mer - det kan også skyldes at magasinet ennå ikke har satt seg. Men førsteutgaven er lovende.

Det samme kan man ikke si om bladets litt selvironiske egenannonser: «Et magasin for kvinner som liker mus/Et magasin for menn som ikke liker mus». Å definere legning utfra den enkeltes forhold til vagina er i beste fall post-pubertalt.