SEIER: Ifølge meningsmålinger ligger høyrepolitikeren Otto Pérez Molina også an til seier i søndagens andre valgrunde, foran motkandidaten Manuel Baldizón. Foto: REUTERS/Carlos Jasso
SEIER: Ifølge meningsmålinger ligger høyrepolitikeren Otto Pérez Molina også an til seier i søndagens andre valgrunde, foran motkandidaten Manuel Baldizón. Foto: REUTERS/Carlos JassoVis mer

Med slagordet «hard hånd» vil eksgeneral vil styre Guatemala

60 år gamle Otto Pérez Molina blir trolig valgt til ny president i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 60 år gamle Otto Pérez Molina, som hengte generaluniformen i skapet for drøyt ti år siden, vant første valgomgang i september.

Ifølge meningsmålinger ligger høyrepolitikeren også an til seier i søndagens andre valgrunde, foran motkandidaten Manuel Baldizón.

Verdens farligste Som kandidat for Patriot-partiet gikk Pérez til valg under slagordet «mano dura» (hard hånd), med et løfte om å knuse de voldelige narkotikabandene som har gjort Guatemala til et av verdens farligste land.

Med gjennomsnittlig ti drap i døgnet er ikke lenger det frodige, mellomamerikanske landet noe paradis for turister på jakt etter fargerikt kledde mayaindianere.

Heller ikke for politikere er landet trygt. Rundt 30 politisk motiverte drap hittil i år taler sitt tydelige språk.

De politiske spenningene er store, noe ikke minst høyreekstreme jordeiere og nåværende og tidligere militære med et slett rulleblad i menneskerettighetssammenheng bidrar til.

Som andre latinamerikanske land har også Guatemala sin andel av radikale revolusjonsromantikere blant studenter og andre samt fattigfolk med et berettiget ønske om å få ta del av den velstand som eliten boltrer seg i.

Forhandlet i Norge Snart 20 år er gått siden Perez, som da ledet Guatemalas fryktede militære etterretningstjeneste D-2, satt i forhandlinger med URNG-geriljaen i Norge.

Fredsprosessen ble innledet med norsk hjelp i 1990 og resulterte seks år senere i en fredsavtale. Borgerkrigen hadde da kostet rundt 200.000 mennesker livet, de aller fleste av dem ifølge FN ofre for regjeringshæren og halvmilitære dødsskvadroner.

Mannen som søndag trolig blir valgt til president, gjorde seg tidlig bemerket. I 1983 deltok den da unge offiseren aktivt i et militærkupp der forsvarssjef Oscar Mejia kom til makten. Noen av de verste massakrene under borgerkrigen fant sted i årene som fulgte.

Guatemalas nåværende president Alvaro Colom, som tilhører venstresiden, har innledet et rettsoppgjør for å stille de verste krigsforbryterne til ansvar, men har møtt motstand.

Mejia er nå etterlyst i hjemlandet, tiltalt for folkemord. Det har også kastet skygger over Pérez.

Etterretningssjef Kritikere har blant annet pekt på Otto Pérez Molinas fortid som leder for presidentens sikkerhetsstab EMP. Den hadde et enda mer frynsete rykte enn den militære etterretningstjenesten og sto ifølge menneskerettighetsorganisasjoner bak tusenvis av politiske drap og forsvinninger under borgerkrigen.

Indianerorganisasjonen Waqib Kej gikk tidligere i år til FN for å protestere mot at Pérez fikk stille til valg, og anklager den tidligere generalen for delaktighet i folkemord og tortur.

Organisasjonen la blant annet fram filmopptak som de hevder viser Pérez ved siden av fire fanger som var torturert til døde i Quiche-provinsen i 1982.

NTB