Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med stjernene i ryggen

Slik skal Barack Obama vinne i Hillary-land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW JERSEY/USA (Dagbladet.no): Først var New Jersey i det kalde og ugjestmilde hjørnet, da Obamas valgkampmaraton var på vei.

Snøen lavet ned utenfor, og inne på sportsarenaen Izod Center, som på det meste har plass til 20 000 tilskuere, var det kanskje maks 5000, tett pakket sammen foran tv-kameraene.

Så kom Robert de Niro spaserende inn. Og så kom Barack Obama selv, i følge med Kennedy-allstarteam.

Festen kunne begynne.

Vil ha seier i Hillarys nabolag

For første gang på over 20 år er New Jersey med sine 127 delegater blitt en strategisk viktig slagmark i den demokratiske nominasjonsprosessen.

For inntil bare noen uker siden så det ut til at Hillary Clinton (60), den tidligere førstedamen og senatoren fra New York, skulle vinne klart også i New Jersey, som bare er en halvtimes kjøretur unna.

Men nå som nye meningsmålinger viser at Barack Obama har spist opp mer eller mindre hele forspranget til Hillary på landsbasis før morgendagens Supertirsdag, går Obama-leiren for seier i Hillarys nabolag.

KENNEDYSTØTTE: Caroline Kennedy og senator Edward Kennedy var på plass i East Rutherford. Foto: Sveinung Uddu Ystad
KENNEDYSTØTTE: Caroline Kennedy og senator Edward Kennedy var på plass i East Rutherford. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

- New Jersey er blitt en indikator: Det er en stat der det er antatt at Hillary Clinton burde vinne stort. Det faktum at hennes ledelse skrumper, reflekterer det som skjer nasjonalt, sier Philip Klinker, professor i statsvitenskap på Hamilton College i New York, til avisa Los Angeles Times

De Niro tok alle på senga

Newark-borgermester Cory Booker og de andre som forsøkte å varme opp den store idrettsarenaen, brukte gårsdagens Super Bowl-seier til The Giants, som eksempel på hvordan utfordreren, eller underdogen som det heter her, kan stikke av med seieren.

Plutselig kom Oscar-vinner Robert de Niro spaserende forbi et måpende pressekorps med et lurt smil om munnen og med hendene i bukselommene. De Niro gjorde seg dermed til den siste i en lang rekke av kjendiser som støtter Obamas kandidatur.

Omsider kom Obama selv, sammen med Caroline Kennedy og den noe mer robuste Ted Kennedy.

Budskapet var umiskjennelig.

- Noen spør meg hvorfor jeg stiller som presidentkandidat nå. De peker på at jeg er relativt ung, sa den 46 år gamle Illinois-senatoren.

- Vel, sannheten er at nasjonen står foran et vendepunkt. Vår nasjon er i krig, planetens framtid står på spill og vår amerikanske drøm er i fare. Vi kan ikke vente med å bringe forandring til USA, sa Obama, og applausen fra Kennedy\'ene på scena blandet seg med applausen fra salen.

image: Med stjernene i ryggen

- Tåretvåt Hillary igjen

Mens Obama kringkastet sitt budskap om håp og forandring hadde Hillary et følelsesladd øyeblikk foran pressen.

I Connecticut, ikke langt fra New York, måtte Hillary tørke bort noe som minnet om tårer i øyekroken etter et gjensyn med Yale Child Study Center og en lege hun jobbet med mens hun fortsatt var jusstudent.  

-  Åh, dette er så nostalgisk.

- Jeg sa jeg ikke skulle briste, og allerede har det båret galt av sted, sa Hillary, ifølge The New York Observer.

Forrige gang Hillary hadde et følelsesladd øyeblikk i pressens påsyn var rett før primærvalget i New Hampshire.

Da ledet Obama med et tosifret antall prosentpoeng på Hillary. Men på en måte som gjorde politiske analyser og meningsmålinger til skamme, snudde Hillary nederlag til seier med tett opp under 40 prosent av stemmene.

Var det tårene som ga Hillary seieren? spurte mange med henvisning til at hun ofte kan oppfattes som kjølig og kalkulerende.

Kappløp om delegater

Foran morgendagens Tsunamitirsdag rir Obama på en god stemingsbølge.

I morgen skal han og Hillary kjempe om seieren i 22 stater og kjempe om 1681 av i alt 2025 demokratiske delegater. Obama, som har samlet inn rekordmye 32 millioner dollar i løpet av januar, har brukt pengene på skreddersydde tv-reklamer i statene som holder valg i morgen.

Men med et komplisert, proporsjonalt valgsystem på demokratenes side vil kappløpet mellom Obama og Clinton neppe være over selv etter morgendagen.

For å sikre seg nominasjonen på demokratenes kongress i august må enten Hillary eller Obama ha minst 42 prosent av delegatstemmene.

FØLELSESLADD: Hillary Clinton fikk tårer i øynene da hun besøkte Yale Child Study Center.
PÅ BORTEBANE: Hillary Clinton var favoritt i New Jersey, men Barack Obama har nesten spist opp hele forspranget.
SKUESPILLERSTØTTE: Robert de Niro tok turen innom for å vise hvem han støtter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media