Med sverd og spyd i gatene

Væpnede kamper i Bangkok. Vil kaste regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Valgkommisjonen i Thailand erklærte i dag at statsminister Samak Sundaravej jukset seg til valgseieren i desember og at regjeringen må oppløses, melder thailandske medier.

I natt norsk tid erklærte Samak unntakstilstand i Bangkok etter harde kamper i natt mellom regjeringens tilhengere og motstandere.

De som ønsker å styrte regjeringen mener den er korrupt og for nært knyttet til eksstatsminister Thaksin Shinawatra, som nå lever i eksil i London.

Titalls skadd

Minst én person ble drept i sammenstøtene og nærmere 50 personer er rapportert skadd.

Demonstrantene mot regjeringen har blitt møtt av væpnede grupperinger som støtter regjeringen. Hundrevis av soldater har blitt beordret ut i gatene for å skape ro og orden, ifølge forsvarssjefen Anupong Paojinda har de fått beskjed om ikke å bruke vold. Han utelukker også at det er aktuelt med kupp.

-  Vår metode vil være å bedre forståelsen mellom thaiene og å gjøre alle klar over at det fortsatt er mulig med en fredelig løsning gjennom forhandlinger, sier han.

Demonstrantene har beleiret regjeringskontorene i Bangkok. Unntakstilstanden innebærer at det er forbudt med forsamlinger på flere enn fem personer, men det er umulig for soldatene å fjerne disse demonstrantene uten at det utvikler seg til et blodbad.

Med sverd og spyd i gatene

En av lederne for demonstrantene sier de ikke vil trekke seg tilbake.

- Det er ikke nok fengsler å putte oss i, sa Chamlong Srimuang i en tale til demonstrantene.

Mot demokratiet

Gatekampene i Bangkok i natt brøt ut etter at tilhengere av regjeringen marsjerte til statsministerens kontor, brøt seg gjennom politisperringene og begynte å gå løs på opposisjonstilhengerne.

TV-bilder viste blødende mennesker i gatene, og grupper utstyrt med batonger og slagvåpen som gikk løs på hverandre. Hæren ble kalt inn for å stanse kampene, men lover nå altså at den ikke skal bruke makt mot folket.

VÆPNET: Spyd, macheter, sprettert og kniver blir tatt i bruk i de voldelige sammenstøtene i Bangkok.
GATESLAG:</B> Demonstranter i Bangkok krever regjeringens avgang. Her med bilder av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og hans kone Pojaman som lever i eksil i London.
RUSTET TIL KAMP: Bangkok er preget av voldsomme uroligheter. Hæren er satt inn, men forsvarssjefen lover de ikke skal bruke militær makt mot demonstrantene.