Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Med to tunger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiet har rakt en utstrakt hånd mot sentrumsregjeringen foran neste års statsbudsjett. Forslaget til fordelingspolitisk program som partiets sentralstyre la fram mandag, åpner for et kompromiss rundt kontantstøtten. Partiet har lagt til side sitt eget forslag fra i vinter om å utvide foreldrepermisjonen, åpner for å drøfte kontantstøtten, men står på at denne ikke kan gjennomføres «slik den nå er vedtatt».
  • Senterpartiets nestleder Åse Grønlien Østmoe lanserte etter sin vandring langs Glomma i forrige uke et fornuftig kompromiss. Foreldre som har toåringer neste år, får tilbud om kontantstøtte fram til sommeren, men for øvrig utvides ikke ordningen. Da blir familier som har planlagt skoleåret med kontantstøtte, ikke satt i klemma, men får god tid til å omstille seg. Løftebruddet blir lettere å bære for sentrumsregjeringen, og det blir ikke like lett for Høyre og Fremskrittspartiet å hudflette regjeringen for avtalebrudd. Men viktigst: En slik løsning vil gi en sårt tiltrengt innsparing på neste års og på kommende statsbudsjett.
  • En viktig drivkraft bak Thorbjørn Jaglands kompromissvilje er utvilsomt at Arbeiderpartiet ikke ser seg tjent med et budsjettkaos som ender med at sentrumsregjeringen går av i høst. Jagland og Arbeiderpartiet ønsker seg tilbake til regjeringsposisjon, men ikke riktig ennå. Partiet ser helst at sentrumsalternativet avgår ved døden på en måte som ikke levner håp om et nytt liv, og vil selv profittere på å føre kommunevalgkamp i opposisjon.
  • Bare slik kan vi forstå hvorfor Jagland de siste månedene har talt med to tunger: Den ene dagen hudflettes Kjell Magne Bondevik og hans regjering, den andre dagen inviteres de til samarbeid. Og bare slik kan vi forstå hvorfor Yngve Hågensen på vegne av LOs 800000 medlemmer i går truet med å bryte hele det inntektspolitiske samarbeidet om ikke regjeringen samarbeider med Ap, mens LOs sjeføkonom Stein Reegård for få dager siden sterkt avdramatiserte problemene i norsk økonomi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling