FØR OG ETTER: 2017 blir året da Donald Trump overtar som USAs 45.president. Hvor stor effekt vil hans inntreden ha på verdenssamfunnet? Foto: NTB Scanpix

- Med Trump vil «den vestlige verden slik vi kjenner den i dag nesten garantert forsvinne»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Donald Trump som president i USA er vi kommet ett steg nærmere slutten på det vi kjenner som Vesten, mener Tysklands tidligere utenriksminister Joschka Fischer.

I sin siste artikkel «Goodbye to the West» skriver den tidligere venstreradikale og representanten for miljøpartiet De grønne i Tyskland at Trump - langt på vei - med sin egen varslede politikk vil spille USA utover sidelinja.

- Europa er altfor svakt og splittet til å veie opp for USA strategisk sett, og uten amerikansk lederskap kan ikke Vesten overleve. Derfor vil den vestlige verden slik vi kjenner den i dag nesten garantert forsvinne foran øynene på oss. Så hva blir det neste? Kina kan vi være sikre på er klare til å fylle tomrommet etter USA, skriver Fischer.

Garantert vil ikke alle dele Fischers noe dystre spådom. Men det er utvilsomt at mye av utenriksåret 2017 vil formes av hva Donald Trump foretar seg når han kommer i Det hvite hus.

I denne saken har Dagbladet sett på et knippe mennesker som vi tror vil dominere utenrikspolitikken neste år - i hvert fall sett med norske øyne og med tanke på konsekvenser for norsk politikk.

Hvordan reagerer Russlands president Vladimir Putin på de smigrende ordene fra Trump?

Ler Kinas president Xi Jinping bokstavelig talt hele veien til banken når Trump truer med handelskrig?


Og hvordan skal det gå når Theresa May skal forhandle Storbritannia ut av EU?

Vil Tysklands Angela Merkel igjen bli «the last woman standing» som skal redde i havn en felles europeisk flyktningpolitikk og ha kontroll på eurosonen?

Og til slutt, hva venter Tyrkias president Erdogan i året som kommer?