Med våpen for fred

USA gir flere hundre milliarder kroner i våpenhjelp til vennligsinnede land i Midtøsten. Blir det fred av slikt? spør Jan Erik Smilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært smil, vennlighet og tilsynelatende enighet. Man skulle nesten tro det går mot fred i Midtøsten, slik utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Robert Gates turnerer regionen i disse dager. Men bare nesten.

For USAs president George W. Bush spiller et høyt spill. Ved å stabilisere Irak, destabilisere Iran og isolere Hamas, satser USAs president på å få til en omfattende fredsløsning før han går av som president. Resultatet kan bli mer kaos.

Med seg på turen til Midtøsten hadde utenriksminister Rice og forsvarsminister Gates en våpenpakke verdt i underkant av 370 milliarder kroner de neste ti åra. Saudi-Arabia, Qatar, Bahrain, Oman og De forente arabiske emirater skal dele 117 milliarder kroner, Egypt får 76 milliarder, mens Israel blir tilgodesett med 176 milliarder. For Egypts vedkommende betyr våpenpakka en forlengelse av den avtalen som har eksistert siden fredsavtalen med Israel i 1979. Det samme gjelder for Israel, bortsett fra at israelerne har fått sitt beløp økt med 25 prosent. Bedre kan ikke USA vise hvem de setter størst pris på av sine venner i Midtøsten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer