Med Vidar Kleppe i nemnda fikk én av ti asyl. Gjennomsnittet er én av to.

- Ren og skjær tilfeldighet avgjør i Utlendingsnemnda.

- DEMONISERER: - De prøver å demonisere alle som er uenige, sier Vidar Kleppe. Den tidligere Frp-politikeren er nå Demokratenes gruppeleder i bystyret i Kristiansand. Han avviser skarpt at han er avdanket og forutinntatt. Foto: Tor Erik Schrøder / Dagbladet
- DEMONISERER: - De prøver å demonisere alle som er uenige, sier Vidar Kleppe. Den tidligere Frp-politikeren er nå Demokratenes gruppeleder i bystyret i Kristiansand. Han avviser skarpt at han er avdanket og forutinntatt. Foto: Tor Erik Schrøder / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det vekker sterke reaksjoner at Vidar Kleppe bare har gitt opphold i en av de 10-12 sakene han har vært med på å behandle i Utlendingsnemnda (UNE). Han oppga dette tallet til Dagbladet på fredag.

- Dette bekrefter mistanken vi hadde da han ble oppnevnt, nemlig at han ikke ville evne å opptre seriøst og uhildet, sier Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter.

- Ren tilfeldighet Nå viser UNEs tall for 2015 at innvilgelsesprosenten i de 10-12 sakene hvor Kleppe har sittet i nemnda, ligger langt under gjennomsnittet.

I 56 prosent av de 728 asylsakene som ble behandlet i nemndmøter - altså den typen asylsaker som Kleppe behandler - fikk klageren medhold.

Dessuten ble 107 saker om opphold behandlet i nemndmøte. Der fikk klageren medhold i 48,6 prosent av sakene.

Av 7576 asylsaker avgjort i UNE i fjor - deriblant saker avgjort av nemndlederen alene - fikk 13,3 prosent medhold.

- Sterke ord - Det er et grunnleggende problem med nemnda at utfallet ofte preges av en ren og skjær tilfeldighet, nemlig hvem som sitter og avgjør. For Kleppe er trolig det verste scenariet at én for mange får opphold, men ut fra et rettssikkerhetsperspektiv er det langt bedre at man gir beskyttelse til én for mange enn én for lite, sier Rune Berglund Steen.

- Berglund Steen har gjennom femten år brukt sterke ord og karakteristikker om UNE og våre beslutningstakere. Ja, det kan skje at ulike beslutningstakere ser ulikt på saker, men sånn er det også i domstolene, hvor det er dissenser helt opp i Høyesterett. Ulike vurderinger er helt ordinært der det fins mange beslutningstakere som ikke er underlagt hverandre, enten det er i domstolene eller i UNE, repliserer kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE.

- Leker Gud Berglund Steen mener Kleppe burde vært kastet fra vervet, som han fikk i 2013.

- At man eventuelt misbruker et slikt verv for å utøve generell innvandringsmotstand, og nærmest leker Gud med sårbare og forsvarsløse mennesker, er forkastelig, og rett og slett litt ynkelig for en avdanket politiker, mener Rune Berglund Steen.

Vidar Kleppe avviser skarpt at han er avdanket og forutinntatt.

- Det er ikke annet å vente fra den kanten. De prøver å demonisere alle som er uenige, sier Kleppe til Dagbladet. Den tidligere Frp-politikeren er nå Demokratenes gruppeleder i bystyret i Kristiansand.

Reiser spørsmål - Jeg er veldig bevisst på at regelverket skal gjelde, og setter meg grundig inn i sakene, sier Kleppe. Han konstaterer at han har hatt flertallet med seg i de sakene han har vært med og behandle, i nemnder hvor han er en av tre deltakere.

- Hver sak er jo en enkeltsak, og individuell, og når jeg tar min beslutning, baserer jeg meg på all tilgjengelig informasjon, sier han.

Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS) er kritisk til Kleppes praksis som nemndmedlem i UNE.

- Hvis han i ni av ti tilfeller har stemt mot, når det generelt er en innvilgelsesprosent på 50 prosent i nemndmøter, er det god grunn til å stille spørsmål ved om hans holdninger i asylspørsmål har fått betydning for stemmegivningen hans, sier juridisk seniorrådgiver Andreas Furuseth i NOAS.

- LEKER GUD: - At man eventuelt misbruker et slikt verv for å utøve generell innvandringsmotstand, og nærmest leker Gud med sårbare og forsvarsløse mennesker, er forkastelig, og rett og slett litt ynkelig for en avdanket politiker, mener leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- LEKER GUD: - At man eventuelt misbruker et slikt verv for å utøve generell innvandringsmotstand, og nærmest leker Gud med sårbare og forsvarsløse mennesker, er forkastelig, og rett og slett litt ynkelig for en avdanket politiker, mener leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer