Donald Trump

Medarbeidere «høres redde ut»

USAs president, Donald Trump, blir stadig mer isolert og omgir seg med en stadig mer ekstrem krets av rådgivere bestående av «en straffedømt, tilhengere av QAnon-konspirasjonsteorien, en handelsrådgiver og den tidligere elskeren til en russisk agent».

ALENE: Stadig færre republikanere er villige til å støtte påstandene fra USAs president, Donald Trump, om at valget ble stjålet fra ham. Foto: REUTERS/Carlos Barria
ALENE: Stadig færre republikanere er villige til å støtte påstandene fra USAs president, Donald Trump, om at valget ble stjålet fra ham. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Både The New York Times og CNN beskriver et svært opphetet møte i Det hvite hus i forrige uke der deltakerne skal ha skreket til hverandre.

President Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, den nylig benådede generalen Michael Flynn, stabssjef Mark Meadows og den omstridte konspirasjonsteoretikeren og advokaten Sidney Powell var blant dem som deltok. De skal blant annet ha foreslått å innføre unntakstilstand og ta i bruk militæret for å omgjøre valgresultatet og å beslaglegge stemmemaskiner fra delstater. Mandag var blant annet Powell tilbake i Det hvite hus.

TEAM: Den kontroversielle advokaten Sidney Powell og Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani på en pressekonferanse hvor de kom med voldsomme anklager om valgfusk uten dokumentasjon. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
TEAM: Den kontroversielle advokaten Sidney Powell og Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani på en pressekonferanse hvor de kom med voldsomme anklager om valgfusk uten dokumentasjon. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

- Kilder som er blitt vant til Trumps utbrudd gjennom fire år, har den siste uka hørtes redde ut for hva som foregår når jeg snakker med dem, skriver den kjente New York Times-journalisten Maggie Haberman på Twitter.

Seniormedarbeidere i Trump-administrasjonen skal i økende grad være redde for at Trump misbruker makta si i et forsøk på å omgjøre valgresultatet, skriver Axios.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

Mer marginal og ekstrem

Trump nekter fortsatt å erkjenne valgnederlaget mot Joe Biden. Biden fikk sju millioner flere stemmer. Valgmannskollegiet stemte også med 306 mot 232 stemmer for å utrope Biden til president. Siden valget 3. november har Trump tapt utallige søksmål, omtellinger og forsøk på å presse lokale tillitsvalgte. Stadig flere republikanere har godtatt at Biden vil bli USAs neste president.

Men Trump selv hevder fortsatt uten dokumentasjon, at han tapte på grunn av omfattende valgfusk. Og han omgir seg nå med en stadig mer marginal og ekstrem krets av personer, ifølge amerikanske medier.

En rekke andre republikanske ledere, inkludert den mektige majoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell og Trumps egen avtroppende justiminister, Bill Barr, har avvist Trumps påstander og de ekstreme forsøkene på det som begynner å framstå som et forsøk på statskupp. Trump er dermed stadig mer isolert.

Satanistisk pedofiliring

Trumps uoffisielle rådgivergruppe omfatter nå en straffedømt, tilhengere av QAnon-konspirasjonsteorien, en handelsrådgiver og den tidligere elskeren til en russisk agent, skriver Washington Post.

Det var denne gruppa som samlet seg i Det ovale kontor fredag for et maratonmøte i over fire timer.

- Dersom du kommer inn og sier til ham at han har tapt, og at det er over, vil han ikke høre fra deg. Han ser etter folk som forteller ham det han ønsker å høre, sier en Trump-medarbeider til avisa.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Mandag møtte Trump igjen blant annet Giuliani og en gruppe republikanske kongressrepresentanter fra det svært konservative House Freedom Caucus.

Gruppa inkluderte blant annet den påtroppende kongressrepresentanten Marjorie Taylor Green. Hun gjorde seg bemerket med det mange oppfattet som klart rasistiske uttalelser i valgkamp. Hun er også en offentlig tilhenger av QAnon-konspirasjonsteorien.

Den hevder fullstendig uten dokumentasjon av store deler av det demokratiske partiet, Hollywood og andre ledere i det amerikanske samfunnet er en del av en satanistisk pedofiliring, og at Trump er en frelser mot denne ringen.

Greene er en av republikanerne i Kongressen, som har signalisert at hun vil forsøke å utfordre sertifiseringen av Biden som USAs neste president, som skal foregå i Kongressen 6. januar.

Avdød president

Sidney Powell hevdet på en pressekonferanse med Giuliani 19. november at valgnederlaget blant annet skyldtes en omfattende konspirasjon hvor til og med Venezuelas tidligere president, Hugo Chavez, var involvert. Dette til tross for at han døde i 2013. Hun ble da fjernet fra Trumps juridiske team fordi konspirasjonene framsto som fullstendig virkelighetsfjerne.

Nå er hun imidlertid tilbake i varmen. Powell skal blant annet ha fortalt Trump at de har bevis for at det er blitt jukset med stemmemaskiner, og Trump skal vurdere å utnevne henne til en spesialetterforsker for å granske valgresultatet.

Trumps justisminister, Bill Barr, som går av de nærmeste dagene, sa mandag at han ikke mener det vil være riktig å utnevne henne.

Trump skal, ifølge Washington Posts kilder også lene seg tungt på sin handelsrådgiver, Peter Navarro, for å få informasjon om valget.

Trumps advokat, Giuliani, har fått mye oppmerksomhet for sine voldsomme opptredener siden valget. Han har blant annet foreslått at føderale myndigheter skal beslaglegge og inspisere stemmemaskiner fra delstater.

Den tidligere generalen og nasjonale sikkerhetsrådgiveren, Michael Flynn, som ble benådet nylig, sa i et intervju med den svært Trump-vennlig TV-kanalen Newsmax, at Trump kunne beordre militæret til å gjennomføre et omvalg i de avgjørende vippestatene.

Forhold til spion

En annen og ganske ny karakter i kretsen av rådgivere rundt Trump er Patrick Byrne. Han er tidligere toppsjef for nettbutikken Overstock. På Twitter argumenterer også han for hvorfor han mener valget var rigget i favør Biden. Han tvitrer også om det famøse møtet fredag.

IKKE OVER: Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sier i et intervju på Fox News at valget ikke er avgjort. Video: Fox News via AP Vis mer

Byrne er før dette også kjent som en konspirasjonsteoretiker. I august 2019 trakk han seg som toppsjef etter å ha avslørt at han hadde vært i et romantisk forhold til Maria Butina.

Hun var en russisk student i USA, som i april 2019 sa seg skyldig i ha jobbet som en russisk agent. Hun skal blant annet ha forsøkt å få kanaler mellom Kreml og framtredende republikanske politikere og konservative organisasjoner som National Rifle Association.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer