- Meddommer krevde dødsstraff for Breivik

Fra sin Facebook-side.

OSLO TINGRETT: Her er inngangspartiet til Oslo Tingrett med vakter i går.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OSLO TINGRETT: Her er inngangspartiet til Oslo Tingrett med vakter i går. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skreiv noen som hadde logget seg inn på Facebook med lekdommerens Facebook-konto under en sak om at Breivik annerkjenner at han står bak terrorangrepene den 23 juli i fjor, skriver Vepsen.

Bergens Tidende har fått bekreftet at den aktuelle Facebook-kontoen tilhører en av meddommerne som skal dømme Anders Behring Breivik i rettssaken som begynte i går.

Annet navn Mannen har benyttet et annet navn enn sitt eget, men er registrert med sin egen e-postadresse på Facebook, ifølge BT.

I domstolloven paragraf 108 står det:

«Dommer eller lagrettemedlem kan heller ikke nogen være, når andre særegne omstendigheter foreligger, som er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet. Navnlig gjelder dette, når en part av den grunn krever, at han skal vike sete.»

Nå pågår det et krisemøte i retten hvor meddommerens habilitet skal vurderes.

Dagbladet vil forsøke å få en kommentar fra Breiviks advokat, Geir Lippestad, om de nye opplysningene.

Inhabilitet John Christian Eldens advokatkontor er bistandsadvokat for rundt 180 personer i denne saken, sier at dette er uheldig.

- Hvis det er tilfelle er det svært uheldig fordi han vil være inhabil i saken. Vi kan ikke risikere at hele dommen blir opphevet. Men retten er satt med varadommer så det behøver ikke få konsekvenser for saksavviklingen, skriver Elden i en SMS til Dagbladet

Asbjørn Strandbakken, ekspert i strafferett og straffeprosess ved universitetet i Bergen forteller at dette gir grunn til å stille spørsmål ved meddommerens habilitet.

- Jeg vil ikke bli overrasket om dagen i dag starter med at meddommerens habilitet vil bli tatt opp, sier Strandbakken til Dagbladet.

- En forutsetning Han forteller at det er en forutsetning at domstolen ikke er forutinntatt i spørsmålet om skyld.

- Men han gir uttrykk for en holdning som nok mange i vårt samfunn hadde i disse dagene, og sånn sett ikke er oppsiktsvekkende. Det jeg reagerer på er at det ble kommunisert ut til mange, sier han, og legger til at det skal godt gjøres å finne noen som er og var upåvirket av saken som nå går for retten.

Avdelingsdirektør ved domstoladministrasjonen, Erling Moe, bekrefter at de kjenner til saken.

- Det jeg kan si er at vi kjenner saken, og noe mer vil jeg foreløpig ikke kommentere, sier Moe til Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.