Meddommer må gå etter dødstraff-uttalelse

Etter nærmere en times dommermøte ble det klart at meddommer Thomas Indrebø må gå etter uttalelser om dødstraff.

MENTE BREIVIK BURDE HA DØDSTRAFF: «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev meddommer Thomas Indrebø i en VG-debatt 23. juli. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
MENTE BREIVIK BURDE HA DØDSTRAFF: «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev meddommer Thomas Indrebø i en VG-debatt 23. juli. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev meddommer Thomas Indrebø i en debatt under en VG-artikkel på Facebook 23. juli. Nå må han gå av som meddommer etter at aktor, bistandsadvokater og forsvarere mente han var inhabil.

Overtar Anne Elisabeth Wisløff (71), pensjonist, er klar for å overta som meddommer. Hun er oppført som reserve. Hun er pensjonert familierådgiver.

Dommer Wenche E. Arntzen forteller at det at meddommer Indrebø ikke har opplyst om forholdet tidligere, svekker habiliteten ytterligere.

Ifølge Arntzen har retten lagt vekt på at både aktoratet og forsvaret mente at meddommeren var inhabil, og retten kom enstemmig fram til at Indrebø var inhabil og må fratre.

KOMMENTAREN: Her er kommentaren som gjør at Indrebø må gå. Skjermdump: Facebook
KOMMENTAREN: Her er kommentaren som gjør at Indrebø må gå. Skjermdump: Facebook Vis mer

Flere eksperter Dagbladet har snakket med har henvist til domstolloven paragraf 108, der står det:

«Dommer eller lagrettemedlem kan heller ikke nogen være, når andre særegne omstendigheter foreligger, som er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet. Navnlig gjelder dette, når en part av den grunn krever, at han skal vike sete.»
Ifølge BT brukte Indrebø et annet navn enn sitt eget da han kommenterte.

Krisemøte I dag morges bekreftet Anders Behring Breiviks forsvarere at de var kjent med kommentaren og skulle i møte før retten ble satt i dag, for å ta opp meddommerens habilitet.

- Vi vil utvilsomt kreve at han fratrer, forutsatt at det er ham som har skrevet dette, hvilket mye tyder på, sa Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet tidligere i dag.

Tingrettsdommer Finn Hauge understreker overfor Dagbladet at det ikke vil bli pause i Breivik-rettssaken selv om en av lekdommerne eller en av fagdommerne blir syke. Nå er det tre lekdommere og to fagdommere som skal dømme Breivik.

KLAR: Anne Elisabeth Wisløff (71) er klar for å overta som meddommer etter Indrebø. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix POOL
KLAR: Anne Elisabeth Wisløff (71) er klar for å overta som meddommer etter Indrebø. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix POOL Vis mer

- Dersom én fagdommer eller én lekdommer blir syk, vil rettssaken fortsette som normalt. Men dersom to blir syke, for eksempel én lekdommer og én fagdommer, må rettssaken utsettes til en av dem er friske igjen, sier Hauge.

Rettssakens progresjon de nærmeste ti ukene avhenger med andre ord blant annet av at dommerstaben unngår influensa.

Dagbladet møtte tingrettsdommer Finn Hauge utenfor rettssal 250. Hauge synes det er overraskende at meddommer Thomas Indrebø som i starten av rettssaken i dag ble kjent inhabil, ikke på et tidligere tidspunkt har sagt ifra om at han kunne være inhabil.

- Dette med sosiale medier og deltakelse der har vært fremme i tingrettens diskusjon om habilitet allerede. Derfor er det rart at Indrebø da ikke opplyste om sin melding om dødsdom, sier Hauge.