Meddommer må gå etter dødstraff-uttalelse

Etter nærmere en times dommermøte ble det klart at meddommer Thomas Indrebø må gå etter uttalelser om dødstraff.

MENTE BREIVIK BURDE HA DØDSTRAFF: «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev meddommer Thomas Indrebø i en VG-debatt 23. juli. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
MENTE BREIVIK BURDE HA DØDSTRAFF: «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev meddommer Thomas Indrebø i en VG-debatt 23. juli. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev meddommer Thomas Indrebø i en debatt under en VG-artikkel på Facebook 23. juli. Nå må han gå av som meddommer etter at aktor, bistandsadvokater og forsvarere mente han var inhabil.

Overtar Anne Elisabeth Wisløff (71), pensjonist, er klar for å overta som meddommer. Hun er oppført som reserve. Hun er pensjonert familierådgiver.

Dommer Wenche E. Arntzen forteller at det at meddommer Indrebø ikke har opplyst om forholdet tidligere, svekker habiliteten ytterligere.

Ifølge Arntzen har retten lagt vekt på at både aktoratet og forsvaret mente at meddommeren var inhabil, og retten kom enstemmig fram til at Indrebø var inhabil og må fratre.

Flere eksperter Dagbladet har snakket med har henvist til domstolloven paragraf 108, der står det:

«Dommer eller lagrettemedlem kan heller ikke nogen være, når andre særegne omstendigheter foreligger, som er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet. Navnlig gjelder dette, når en part av den grunn krever, at han skal vike sete.» Ifølge BT brukte Indrebø et annet navn enn sitt eget da han kommenterte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer