Krekar:

Meddømt i Krekar-saken fikk norsk statsborgerskap

- Det skal ikke skje, sier advokat.

SE TV: Onsdag ettermiddag møtte Mulla Krekar til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Da åpnet han med en tirade foran pressen. Den kan du se her. Video: Emma Whittaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av mulla Krekars meddømte i terrorsaken fikk innvilget norsk statsborgerskap mens saken var under etterforskning.

Overfor NRK viser advokat Brynjulf Risnes til statsborgerskapsloven, som sier at behandlingen av en søknad om statsborgerskap kan stilles i bero dersom søkeren er under etterforskning for et straffbart forhold som kan få betydning for søkeren.

- Det er en systemfeil hvis man får innvilget statsborgerskap mens man er mistenkt for et alvorlig straffbart forhold, sier Risnes.

Det norske statsborgerskapet gjør nå at mannen ikke kan utleveres til Italia for å sone en eventuell dom. Norge utleverer nemlig ikke egne statsborgere til andre land.

Over sju års fengsel

Mannen ble onsdag dømt til sju og et halvt års fengsel i saken der mulla Krekar fikk tolv års fengsel for terrorplanlegging. Begge har anket dommene fra retten i den italienske byen Bolzano.

Onsdag, samme dag som dommen falt i Italia, snakket NTB med ekstremismeforsker Lars Gule. Han trakk allerede da fram at den aktuelle mannen fikk innvilget norsk statsborgerskap etter at de italienske anklagene om terrorplanlegging var kjent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer