Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Medeier i tråler som ble tatt for ulovlig fiske

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Det første fiskeriminister Svein Ludvigsen og statssekretær Solveig Strand gjorde da de kom til Fiskeridepartementet, var å legge ned Fiskeridirektoratets fiskefusktelefon. Nå viser det seg at Solveig Strand er medeier i en tråler som kan vente seg ei saftig bot for ulovlig fiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tråleren «Havstrand» ble i 1999 anmeldt av Kystvakta for fiske med ulovlig sorteringsrist. Ifølge politiinspektør Arnt Erik Oust ved Sunnmøre politikammer er det bare et tidsspørsmål før bota blir utferdiget.

- Det var flere båter som ble tatt samtidig, og to av sakene er kjørt for herredsretten. I begge sakene ble rederiene ilagt ei bot på 100000 kroner, mens kapteinene ble ilagt ei bot på 15000 kroner. Påtalemyndigheten anket dommen fordi man mente bota var for lav. Saken avgjøres i Frostating lagmannsrett i neste måned. Lagmannsrettens kjennelse vil ventelig være retningsgivende for hvor stor bota blir for «Havstrand»s vedkommende, sier Oust til Dagbladet.

Flere saker

Det er ikke første gang Solveig Strand har vært involvert i slike saker.

To ganger tidligere har fiskefartøyer der hun har betydelige eierandeler, vært oppbrakt av Kystvakta og bøtelagt.

  • I 1994 ble «Havbryn» oppbrakt av Kystvakta utenfor Ålesund, mistenkt for ulovlig fiske av blåkveite. Saken ble anmeldt.
  • Samme år - i 1994 - ble også «Strand Senior» tauet inn av kystvakta. Båten ble tatt utenfor Bodø og ble bøtelagt for ulovlig sildefiske.

- Tar avstand fra fusk

- Jeg må presisere at jeg bare har en mindre eierandel i tråleren «Havstrand». Olav Strand Fiskeriselskaps eierandel er på 35 prosent, av det eier jeg om lag 25 prosent, sier Strand til Dagbladet. Hun kom til departementet fra direktørjobben i Olav Strand Fiskeriselskap AS.

Statssekretæren slår også fast at de to andre forholdene fra 1994 for lengst er opp og avgjort. Bøtene er betalt.

- Samtidig vil jeg slå fast at jeg tar sterkt avstand fra fiskefusk. Ingen er tjent med det, sier Strand til Dagbladet.

- Finner du det problematisk for deg som statssekretær at slike ting nå kommer for dagen?

- Ingen kommentar.

- Det første dere gjorde da dere tiltrådte, var å legge ned fiskefusktelefonen. Var det fornuftig?

- Dette var fiskeriminister Svein Ludvigsens avgjørelse. Det ble bestemt før jeg tiltrådte. Men seinere er det blitt opprettet en felles tipstelefon i Økokrim som gjelder alle typer økonomisk kriminalitet, sier hun.

MEDEIER i «Havstrand» - statssekretær Solveig Strand.
Hele Norges coronakart